grondwal langs n35 nodig voor woningbouw

Om woningbouw in het gebied Sallandse Poort Oost mogelijk en aantrekkelijk te maken, legt de gemeente Raalte langs een groot deel van de Heinoseweg (N35) een grondwal aan. Die wal, 2,75 meter hoog en 545 meter lang, is nodig tegen geluidhinder van de N35. Andere maatregelen om aan de voorkeursgrenswaarde van 48 decibel te komen ondervinden onder andere financiële, stedenbouwkundige en landschappelijke bezwaren. Dus schroeft de gemeente de grenswaarde op naar 53dB, op basis van artikel 83 van de Wet geluidhinder.

Bij de ontwikkeling van het te ontwikkelen woongebied houdt de gemeente Raalte geen rekening met de toekomstige verbreding en opwaardering van de N35 naar een weg met vier rijstroken van 100 kilometer per uur. Andersom wel. Een verdiepte aanleg van het tracé biedt namelijk voldoende ruimte voor het nemen van extra geluidbeperkende maatregelen en versterkt dus het nieuwe woonplan. Het bestemmingsplan staat een eventuele verbreding van de N35 niet in de weg.

De Sallandse Poort Oost in het noorden van Raalte, tussen de Ridderschapsweg en de nieuwe Burgemeester Zuidwijklaan, gaat ruimte bieden aan 222 woningen, waarbij extra aandacht wordt geschonken aan goedkope woningen voor bijvoorbeeld starters. Voor de ontwikkeling heeft de gemeente afspraken gemaakt met projectontwikkelaar Timmerhuis Oude Wolbers die alle gronden in het gebied bezit. Ook woningcorporatie Salland Wonen is betrokken bij de ontwikkeling van het woongebied.

Om woningbouw in het betreffende gebied mogelijk te maken is er wel een aanpassing van het bestemmingsplan nodig. Het huidige plangebied heeft als doel ‘zakelijke dienstverlening en kantoren’ en ‘infiltratiegroen’. De markt voor nieuwe kantoren en dienstverlenende bedrijven is onder invloed van de tegenvallende economische conjunctuur vanaf ongeveer 2000 echter slecht geweest, terwijl de woningmarkt wel een dynamisch beeld laat zien. Om woningbouw planologisch mogelijk te maken, is er nu een nieuw bestemmingsplan geschreven. Bij toetsing van de bouwplannen wordt het stedenbouwkundig programma van eisen, het beeldkwaliteitplan, als leidraad gebruikt.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.