enthousiaste opvoering gezelschap ha fijn

Boerderij Het Hemelrijk in Welsum is zaterdag door 120 mensen bezocht tijdens twee voorstellingen van het theatergezelschap ‘Ha-fijn’. Zowel ’s middags als ’s avonds was de boerderij afgehuurd door Stichting IJsselhoeven, die deze periode met het toneelspel ‘Rood voor Rood’ langs vijf verschillende boerderijen toert. De voorstellingen worden telkens voor een klein publiek opgevoerd op de in een klein theatertje omgetoverde deel.

Het toneelstuk is geschreven door Bathmenaar Arie Hofstede nadat op één van de verhalenavonden over boerderijen, die Stichting IJsselhoeven vorig jaar organiseerde, het plan is ontstaan om met oud-spelers van plaatselijke toneelverenigingen een opvoering te verzorgen. Het toneel past goed in wat de stichting wil bereiken, namelijk aandacht voor de karakteristieke, historische erven in de IJsselvallei. Ze doet dat door te werken aan het behoud van de gebouwen en de erven. Ook besteedt de stichting veel aandacht aan de cultuurhistorie.

‘Rood voor Rood’ wordt in de streektaal ten tonele gebracht. Het verhaal gaat over drie wat oudere agrariërs die aan dezelfde dijk langs de mooiste rivier van Nederland, de IJssel, wonen. Zij zijn alle drie vrijgezel gebleven en op een leeftijd gekomen dat zij zich zoals zoveel leeftijdsgenoten afvragen: Investeren of stoppen? Ze besluiten gebruik te gaan maken van de actuele regeling ‘Rood voor Rood’. Die regeling houdt in, dat bij beëindiging van een agrarisch bedrijf en het slopen van schuren en stallen, boeren de mogelijkheid krijgen een nieuw huis te bouwen. Zij beginnen samen aan dit avontuur, maar het loopt uiteraard iets anders dan de boeren gedacht hadden.

Het publiek genoot zaterdag met volle teugen. De toneelspelers moesten in de middags nog wat op gang komen waar waren ’s avonds in goede vorm. Ook de locatie was bijzonder passend. Kortom, een groot succes. De voorstelling wordt nog een aantal keer gespeeld. Zo is er op zaterdag 21 maart nog een middag- en avondvoorstelling bij Lankhorst in Wijhe (Op de Gelder 3) en wordt de voorstelling op zaterdagmiddag 28 maart op de Grote Brander in Okkenbroek (Oerdijk 192) opgevoerd. Een beperkt aantal kaarten is nog te koop bij onder andere de bibliotheken in Olst en Wijhe. De overige verkoopadressen zijn te vinden via staging2.ijsselhoeven.nl. Voor reservering kun je ook bellen met 0571-291564 of 0571-291301.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.