delahaye crisis gaat over onze democratie

Commentaar – De val de Berlijnse Muur voorspellen, als je met dat wapenfeit wereldberoemd wordt in Nederland, dan heb je de pr wel voor elkaar. Trendwatcher Peter Delahaye kreeg het voor elkaar. Hij was woensdag gastspreker bij de bijeenkomst van Rabobank Salland over cijfers en trends. Want als je de val van de Muur kunt voorspellen, dan heb je misschien ook wel iets te zeggen over het verloop van de crisis…

Kortom, je zou Delahaye een Guus Geluk kunnen noemen. Misschien voorspelt hij iedere dag wel iets, en kwam er een keer iets uit. Succes voor het leven. Vooral mensen die niet willen horen wat de man te vertellen heeft, zullen zo denken. In deze rubriek willen we ons van harte aansluiten bij Delahaye. We geloven de man op zijn woord. Hij voorspelde de val van de Muur namelijk met argumenten, met dezelfde argumenten als waarmee hij ook het begin van de financiële crisis voorspelde. En met diezelfde argumenten voorspelt hij dat we er nog lang niet zijn.

Wat die argumenten zijn? De burgerij is het zat gekoeioneerd te worden door regelzucht en regelcontroleurs. In Oost Berlijn liep het volk zó te hoop tegen de communistische onderdrukkers dat ze zichzelf niet meer in de hand hadden. In 2006 zag Delahaye al de parallel in het westen. “In 2008 gaan grote bureaucratische instellingen als ministeries, ziekenhuizen, scholen en andere grote bedrijven failliet”, voorspelde hij. Waarom? Omdat de burger het niet langer pikt.

Je zou het niet verwachten op een lezing van de keurige Rabobank, zo’n man, met zo’n uitgesproken mening, die dat zo maar kan verkondigen te midden van accountants, notarissen, captains of industrie. Maar hij zei het wel: “Stuur alle ambtenaren van Nederland naar huis, met behoud van salaris, en je zult zien dat het beter gaat met ons land.” Dat was wel even ongemakkelijk. Geen uitbundig applaus in de business lounge van Go Ahead Eagles. Maar wel honderd man (en vrouw, ook in zakenman-zwart) op het puntje van de stoel.

Het is zo simpel. Delahaye: “Zie een bedrijf als een vlot. Dat vlot komt met 99 andere vlotten in onrustig vaarwater. Dan kun je honderd vlots aan elkaar knopen voor een groter vlot. Als er dan een orkaan komt, vergaat het grote vlot. Want niemand voelt zich verantwoordelijk. Je kunt van dat eerste vlot ook vier kleine vlotjes maken. Als er dan een orkaan komt, heb je vierhonderd kleine vlotjes met mensen die allemaal knokken om te overleven, die gaan samenwerken, zoeken oplossingen.”

Nog zo’n simpel voorbeeld: “Stuur je personeel vooral naar cursussen. Maar laat ze zich niet bekwamen in wat ze nog niet goed kunnen. Laat ze zich verder scholen in waar ze goed in zijn. Als ze alles kunnen, maar niet heel goed, weigeren ze samen te werken. Want ze waren er toch voor op cursus geweest? Als je héél goed in iets bent, krijg je daar waardering voor en werk je graag samen met iemand die heel goed ergens anders in is.”

Waarom zou je het simpel doen, als het moeilijk kan? Dus geven we het geld van de wereld in handen van een paar mensen die aan zelfverrijking doen. Laten we – omdat God er niks van kan – chemische schoften maïs manipuleren op een stukje Sallandse grond. Zeuren we om een vergunning voor twee hooibergen op Schoonheten. Rijdt een ambtenaar rond om te zoeken naar drie vierkante meter uitbouw die er niet mag staan. Krijg je een boete voor 87 kilometer per uur. Laten we ons in het weekend via een callcenter een bezoek aan de dokter uit het hoofd praten. Werken we in grote bedrijven waar niemand vraagt naar waar je goed in bent. En liegen we ons als land een oorlog in.

Om die reden heb je Bescherm Olst, Wijhes Belang, een actiegroep tegen de brede school in Heino, Hans de Korten. Pim Fortuynen en Geert Wildersen. Zij met z’n allen gaan de komende tijd nog heel wat Berlijnse Muurtjes beslechten. Want we leven niet in een financiële crisis. We leven in een crisis die over onze democratie gaat.

logo

Een mening over dit onderwerp? We nodigen je uit te reageren.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.