constructie zalencentrum wesepe is uniek

“Een unieke constructie”, zo noemt wethouder Jonny Hollander van de gemeente Olst-Wijhe het zelf. De gemeente heeft vorige week het Zalencentrum Wesepe gekocht. De huidige exploitanten, Jan Huiskes en Gea Nieuwenhuis, hadden eerder dit jaar aangekondigd met ingang van april te willen stoppen. Toen onderhandelingen met een mogelijke nieuwe exploitant op het laatste moment spaak liepen, leidde dat tot onrust in het dorp. “Alle sociaal culturele verenigingen van Wesepe maken gebruik van het zalencentrum”, legt Hollander uit. “Om het centrum voor het dorp te behouden, hebben we besloten om het aan te kopen.”

Hollander wil overigens nog niet vertellen hoeveel geld er met de aankoop is gemoeid. “Ik vind het wel zo netjes om eerst de gemeenteraad in te lichten”, stelt hij. De gemeente zal dus optreden als exploitant van het zalencentrum. De nog lopende verplichtingen, feesten en partijen die nog in de agenda stonden, worden in samenwerking met de oud-exploitanten afgehandeld. Jan en Gea hebben aangekondigd hun werkzaamheden nog tot aan de zomervakantie te zullen voortzetten. Daarna ligt de bal bij de gemeente. “Het zal een ietwat moeilijke start worden”, stelt Hollander. “Jan en Gea hebben namelijk in verband met hun afscheid de laatste maanden geen nieuwe feesten voor de zaal aangenomen. Dat zullen we weer op gang moeten brengen. Maar alles gaat in zeer goed overleg. Jan en Gea staan ons met raad en daad terzijde. We hebben vertrouwen in elkaar! Dat we dit zo hebben kunnen regelen, is fantastisch.”

De gemeente Olst-Wijhe is van plan om het zalencentrum onder te brengen bij Stichting Kulturhus Olst-Wijhe, maar of dat ook daadwerkelijk gaat gebeuren, is niet zeker. Het worden namelijk drukke tijden voor deze Stichting. Want ook het beheer van het Infopunt in Den Nul en Huize Westervoorde (als het nieuwe gemeentehuis gereed is) zullen onder de vleugels van de stichting worden gebracht. De gemeente Olst-Wijhe heeft aan directrice Angelique Huisman gevraagd om voor de tweede helft van het jaar met een voorstel te komen met betrekking tot het beheer van de voorzieningen. Hollander sluit de komst van een nieuwe commerciële exploitant voor het Zalencentrum Wesepe overigens niet uit. “Maar we zijn als gemeente wel van plan om de huidige constructie te continueren. Wij blijven de eigenaar. En daarbij staat het belang van het verenigingsleven op de eerste plaats. Dat komt voor eventuele commerciële activiteiten!”

De gemeente besloot halverwege maart in te grijpen. Aangezien het sociaal culturele verenigingsleven van Wesepe voor veel activiteiten afhankelijk is van de inboedel van het zalencentrum en er nog steeds geen nieuwe exploitant was gevonden, besloot de gemeente de inboedel deels te kopen. “Daarna kwamen we met elkaar in gesprek en ging ’t snel”, zegt Hollander. “Als gemeente hebben we toen gezegd: ‘Oké, wat ons betreft continueren wij de boel’. Wesepe heeft de voorziening nou eenmaal nodig!” De opluchting bij het verenigingsleven was groot. “Sommigen zaten met de handen in het haar of waren al aan het vergaderen over hoe ze hun toekomst nou vorm zouden moeten geven. Nu alles bij het oude blijft, kunnen zij ook gewoon verder.”

“Hier zit een absoluut tevreden mens”, zegt Jan Huiskes in een reactie. “En dat we drie maanden langer moeten doorgaan, tot aan de zomervakantie, dat vind ik niet zo’n groot probleem. Het is superbelangrijk dat het dorp Wesepe deze voorziening houdt. Dit is het sociale middelpunt van het dorp, alles zit hier. Als dit zou wegvallen, zou dat een ramp zijn voor het dorp!” Jan en Gea wonen nu nog boven het zalencentrum, maar gaan op zoek naar andere woonruimte in Wesepe. “Ikzelf kom uit Apeldoorn”, stelt Jan. “Gea komt hier vandaan. Ik voel me hier helemaal ingeburgerd!”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.