vijftiende editie van tuinexpo in luttenberg

Manege De Luttenberg vormt van vrijdag 27 februari tot en met maandag 2 maart de locatie voor de vijftiende Tuinexpo Salland. Vier dagen lang kunnen de bezoekers een voorschot nemen op het voorjaar. Acht hoveniersbedrijven uit de regio laten elk een grote modeltuin aan het publiek zien. Daarnaast staan er circa 55 standhouders met de meest uiteenlopende (tuin)producten. Van tuinmachines tot bloembollen en van zonweringen tot tuinmeubelen. Tevens worden er verschillende demonstraties en workshops gegeven.

De Tuinexpo Salland wordt één keer per twee jaar gehouden en trekt dan telkens vele duizenden bezoekers. De ‘vloer’ heeft een oppervlakte van circa 4.000 vierkante meter en de expo vindt plaats in de twee manegehallen en een grote tent. Die waren ook dit jaar weer zo gevuld met hoveniers en standhouders. “Het is geen probleem om het dubbele aan capaciteit te vullen met stands, zoals ze dat bij andere tuinbeurzen doen, maar dan heeft het niet allemaal meer te maken met de tuin”, vertellen Ineke Mollink en Albert Hogenkamp namens de organisatie, het bestuur van Manege De Luttenberg. “Het is onze grote kracht dat alles wat er te zien is, is gelieerd aan de tuin. We voeren ook een selectiebeleid. We werken met een wachtlijst. Zo hebben we bijvoorbeeld twee stands met tuinmachines, maar we hadden er veel meer kunnen krijgen, maar je moet je afvragen wat daar dan de meerwaarde van is. Het aanbod moet zo gevarieerd mogelijk blijven.”

25 Jaar geleden kwam oud-Luttenberger Harry Brookson op het idee om de exploitatie van de manege een flinke ‘boost’ te geven met de organisatie van een tuinexpo. De eerste tuinexpo werd gehouden in ’85. Het bleek een schot in de roos. “De belangstelling was eigenlijk meteen al boven verwachting”, herinnert Ineke Mollink zich, die geldt als één van de grote aanjagers van de tuinexpo (voor haar inzet kreeg ze twee jaar geleden zelfs een koninklijke onderscheiding). Tot en met ’89 was het een jaarlijks evenement. “Maar toen zijn we overgegaan op eens in de twee jaar”, vertelt Albert. “We hebben daarvoor gekozen op verzoek van de hoveniers. De hoeveelheid werk die zij telkens weer in hun demotuinen steken is enorm. Ik heb hoveniers meegemaakt die zes dagen lang met vijf man aan het werk waren in de manege. En dan van acht uur ’s ochtends tot elf uur ’s avonds. Het was voor hen gewoon niet meer te doen om het evenement jaarlijks te houden.”

Het zijn hectische tijden voor de organisatie. De hoveniers zijn nu al aan de slag in de manege en het kader van de manege is er vanaf het begin tot het einde bij. Toch is het voor Albert en Ineke best lastig om nou specifieke hoogtepunten van veertien keer Tuinexpo Salland op te noemen. “Ik zat laatst bijvoorbeeld een paar oude foto’s te bekijken en ik was positief verrast”, vertelt Ineke. “Wat een mooie plaatjes! Maar op het moment zelf heb je dat niet eens in de gaten. Dan ben je zo druk dat het allemaal een beetje langs je heen gaat.” Een persoonlijke favoriet van Ineke is de kinderboerderij, alwaar de jeugd bijvoorbeeld konijnen en kuikentjes mag aaien. Albert: “Er wordt me daar wat vanaf gepaaid.” Ineke: “Het is heel vertederend om te zien hoe die kinderen met de dieren omgaan. Je moet het alleen wel telkens in de gaten houden, want soms zijn de kinderen per ongeluk wat hardhandig, ha ha!”

De openingstijden van de Tuinexpo Salland zijn: Vrijdag 27 februari van 14.00 tot 22.00 uur, zaterdag 28 februari van 10.00 tot 22.00 uur en zondag 1 en maandag 2 maart van 10.00 tot 18.00 uur. De entree bedraagt 7 euro (kinderen tot 12 jaar gratis). Meer informatie is te vinden op staging2.tuinexposalland.nl.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.