vanavond eten we tilapia met aliolisaus

Woensdag wordt Visdag! Die formule heeft Salland Centraal vorig jaar een hele poos gehanteerd in samenwerking met Vistraiteur Roescher uit Raalte. Vandaag maken wij hier weer een doorstart mee. Iedere week presenteren wij op woensdag een nieuw en gevarieerd visrecept. Deze week schotelen wij je ‘Spicy’ grilled tilapia met alioli voor, bereid van heerlijke tilapiafilets onder de grill of op de barbecue.

Tilapia is een baarsachtige tropische zoetwatervis en komt oorspronkelijk uit Afrika. Omdat deze vis weinig eisen stelt aan zijn omgeving en aan zijn voedsel (het is een planteneter), is het een ideale kweekvis. Tilapia wordt op grote schaal gekweekt in voornamelijk Aziatische en Afrikaanse landen. Deze vis is echter niet zo verantwoord. Grootschalige productiebedrijven voeren de planteneter vismeel, omdat hij dan sneller groeit. Vismeel wordt gemaakt van wilde vis en die wordt lang niet altijd even duurzaam gevangen. De viskweek is daarom mede oorzaak van overbevissing.

Dan is de tilapia uit Nederland of België een veel betere keuze! Deze is duurder, maar is wél milieuvriendelijk gekweekt. Tilapia wordt in Nederland gekweekt in visbassins bij de boer. Hier wordt de productie van de tilapia volledig gecontroleerd en voldoet aan een duurzame standaard. Tilapia is door de kweek uiteraard het hele jaar verkrijgbaar. Het rauwe visvlees is wit met rood, heeft een milde, licht zoete smaak en is stevig van structuur. De filets zijn graatvrij, gemakkelijk te bereiden en lekker met mediterrane- of roomsauzen.

‘Spicy’ grilled tilapia met alioli is een voorbeeld van een tilapiagerecht met een lekkere saus. De tilapiafilets leggen we ongeveer acht minuten op de barbecue of ongeveer vijftien minuten onder de grill. Vervolgens gieten we wat knoflookmayonaise over de filets en bakken of grillen we het geheel nog enkele minuten door. De alioli is een saus, bestaande uit honderdvijftig gram mayonaise, zes geperste knoflookteentjes, de sap van een halve citroen, een halve theelepel dijonmosterd en drie theelepels gedroogde dragon. Meng alle ingrediënten tot een saus en serveer deze koel bij de tilapia.

Ingrediënten

600 gram tilapiafilets

1 teentje knoflook

1 theelepel uienpoeder

2 theelepels hot chilipoeder

150 gram mayonaise

6 knoflookteentjes, geperst

Sap van ½ citroen

½ theelepel dijonmosterd

3 theelepels gedroogde dragon

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.