Home / archiefcentraal / rabo crisis brengt normale proporties terug

rabo crisis brengt normale proporties terug

We moesten er maar niet teveel te negatief over praten, over die kredietcrisis, want eigenlijk is het allemaal een kwestie van gevoel, zo werd een kleine honderd gasten tijdens de jaarlijkse Rabobank Salland-bijeenkomst over ‘cijfers en trends’ voorgehouden in de businesslounge van de Go Ahead Eagles. Maar van de andere kant: Wat er in de autobranche gaande is, dat is dramatisch. En het verstrekken van kredieten aan particulieren, dat is bijna tot stilstand gekomen.

Het had wel iets moeilijks, een bankbijeenkomst over de economie in de wereld, in Nederland, in Salland in het bijzonder, en dan vragen aan de media om er niet al te dramatisch over te doen. Want feitelijk praten we ons die crisis aan, is het allemaal niet zo erg als het lijkt, hield Rabobank Salland-directeur Bedrijven Petra Teunis haar gehoor voor.

“Waarom verstrekken de banken dan geen geld aan ondernemers?”, was een vraag uit de zaal. Teunis: “Nou, eigenlijk verlenen we kredieten tegen exact dezelfde voorwaarden als vóór de crisis. Het beleid is niet anders, de regels niet aangescherpt. De middelen hebben we wel, maar verliezen financieren doen we niet.” Teunis duidde daarmee op de haalbaarheid van de plannen van een ondernemer. Die hebben dezer dagen nu eenmaal minder kans van slagen.

In Salland doet Deventer het qua economie het beste. De werkgelegenheid is goed verdeeld over verschillende branches. Als je ergens een deuk oploopt is er op een andere plek weer herstel. Deventer trekt in zeker opzicht de kar en vormt ook de poort naar dynamische delen van het land. Raalte doet het ook goed. Deze gemeente laat de laatste tien jaar een continu stijging van de werkgelegenheid zien. In Olst-Wijhe is het spannend. Nog niet eens zozeer door de kredietcrisis, maar door een vrije val in 2003-2004 in de werkgelegenheid.

Qua karakter en structuur vullen de drie gemeenten elkaar goed aan. Maar vanwege het ‘maakkarakter’ van de economie (er worden in Salland veel producten gemaakt in de bouw en industrie) zou de regio wel eens gevoelig kunnen zijn in deze fase van de recessie. In Zwolle – buiten het gebied van Rabobank Salland – gaat het in deze regio het beste. Daar lijkt de werkgelegenheid nog niet of nauwelijks te lijden onder de crisis.

Cijfers en trends, de jaarlijkse economische bespiegeling van de Rabobank, is bedoeld om vooruit te kijken. Hoe komen we uit het dal waarin geen huizen, bankstellen en auto’s meer gekocht worden? Drie mogelijkheden zijn er. Of het blijkt achteraf allemaal een korte recessie te zijn, of de dollar gaat hard onderuit en dan krijgen we om die reden een langzaam maar gestaag herstel. Of we zitten midden in een langdurige depressie. “Wat het ook wordt, in al die gevallen hebben we het over een hardhandig, pijnlijk aanpassingsproces dat er toe leidt dat de proporties weer genormaliseerd worden”, aldus Teunis.

Salland Centraal gaat donderdag, vrijdag en zaterdag in op de drie scenario’s die de Rabobank schetst. Zondag in onze vaste commentaarrubriek gaan we in op hoe trendwatcher Peter Delahay tegen de crisis aankijkt. Hij was gastspreker in de businesslounge en wond er geen doekjes om. Al vast een blik vooruit: “Als we nou eens beginnen met alle ambtenaren naar huis sturen. Voor mijn part met behoud van salaris. Dan nog gaat het een stuk beter met ons land. De emancipatie van de burger zal zo sterk worden dat ze zich niet meer neerlegt bij de wil van de bureaucratische heersers.”

Lees ook

Woningcorporaties regio Zwolle doen beroep op gemeenten: ‘Maak nieuwbouw mogelijk’

ZWOLLE – De negen woningcorporaties in de regio Zwolle doen een dringend beroep op gemeenten …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.