oplossing voor legalisatie omni mobilae

Voor die legalisatie moet het activiteitenbedrijf wél enkele wijzigingen doorvoeren en voldoen aan bepaalde eisen. Daarna geeft de gemeente groen licht voor een herziening van het bestemmingsplan.

Sinds 1996 is Omni Mobilae al gevestigd aan de Raarhoeksweg, ten noorden van Raalte. Het bedrijf ligt in de Ecologische Hoofdstructuur (EHS). Dit betekent dat Omni Mobilae in een gebied ligt waar natuur voorrang heeft en dus eigenlijk niet past in het bestemmingsplan. “Maar aangezien het bedrijf prima past in ons beleidsplan ‘Recreatie en Toerisme’ hebben we met de provincie en de eigenaar van het bedrijf naar een oplossing gezocht, waarbij Omni Mobilae kan worden gelegaliseerd op zo’n manier dat de negatieve effecten voor de natuur minimaal zijn en blijven”, aldus wethouder Gerard Elferink.

Het resultaat van het overleg tussen de betrokken partijen is een variantenanalyse, die aangeeft welke aanpassingen er mogelijk zijn binnen het bedrijf en wat de gevolgen daarvan zijn voor de aanwezige natuurwaarden. “Drie varianten zijn vergeleken met de huidige situatie”, zegt Elferink. “Als meest reële variant komt de variant met de verplaatsing van het paintballterrein uit de bus. Met de verplaatsing van het paintballterrein naar de rand van de bosstrook wordt de verstoring in de natuurstrook flink gereduceerd.”

Als deze variant wordt aangehouden, geeft de gemeente Raalte groen licht voor herziening van het bestemmingsplan. Daarbij stelt de gemeente ook nog enkele voorwaarden. Zo moet Omni Mobilae onder andere een bedrijfsplan en toekomstvisie opstellen. “De verhouding tussen natuur en activiteiten moet immers wel binnen bepaalde grenzen blijven.”

Omni Mobilae is nu aan zet om het voorbereidend werk te doen voor de herziening van het bestemmingsplan voor haar eigen terrein. De gemeente maakt samen met de eigenaar een planning voor de te nemen stappen. Elferink: “Daarbij is het van belang te vermelden dat het bedrijf nu al met respect omgaat met de natuurwaarden op haar terrein. Omni Mobilae is aangesloten bij de bosgroep Noordoost Nederland. De bosgroep heeft veel informatie over de mogelijke natuurwaarden van bos en over bijpassend beheer.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.