oost nederland moet beter bereikbaar zijn

“Het nachtnet van de NS moet fors worden uitgebreid en veiliger worden”, dat bepleit SP-kamerlid Emile Roemer. Concrete voorstellen hiervoor heeft Roemer donderdag verkeersminister Eurlings aangeboden. “De Twentse en Brabantse nachttrein moet verbeterd worden, want het nachtnet is succesvol”, aldus Roemer. De SP wil dat het traject Enschede-Schiphol wordt opgenomen in het nachtnet van de NS, waardoor er dus ook ’s nachts om het uur wordt gestopt in Deventer.

Aanpassing of uitbreiding van het NS-nachtnet kan mogelijk een oplossing bieden aan de slechte bereikbaarheid van het oosten van Nederland. Dat is ’s nachts namelijk niet of nauwelijks te bereiken met het openbaar vervoer. Iemand die ’s avonds een concert wil bijwonen in het westen is haast genoodzaakt om met de auto te reizen. Anders kom je namelijk onmogelijk meer thuis. De NS verbindt het westen met het oosten tot een uurtje of half één ’s nachts, daarna niet meer. Niet echt handig wanneer een concert in Ahoy of de HMH pas om 23.30 is afgelopen.

Om te zorgen dat het nachtnet naast comfortabel en verkeersveilig (minder mensen met alcohol op de weg) ook veilig wordt, moeten er volgens Roemer een aantal maatregelen genomen worden. “Een station van het nachtnet is alleen toegankelijk op vertoon van een treinkaartje. In lijn met het NS-beleid dienen op risicovolle treinen service- en veiligheidsteams aanwezig te zijn. Treinen die de dienstregeling verzorgen worden uitgerust met een alarmknop waarmee direct contact met de conducteur gelegd kan worden. Misbruik hiervan dient net als misbruik van de noodrem bestraft te worden. Iemand die zich misdraagt, krijgt een nachttreinverbod.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.