leerlingen groep 8 begonnen aan citotoets

Leerlingen van groep acht van ongeveer 85 procent van alle basisscholen zijn dinsdagochtend begonnen met de Citotoets, de vaardigheidstest die dit jaar haar veertigste verjaardag viert. De toets, die officieel Eindtoets Basisonderwijs heet, neemt voor de oudste basisschoolleerlingen drie dagen in beslag. Het aantal deelnemende scholen en leerlingen is ongeveer gelijk met vorig jaar. Begin maart kunnen landelijk ruim 150.000 leerlingen de uitslag verwachten, die belangrijk is bij de keuze voor een passend type brugklas.

De Citotoets bestaat uit tweehonderd meerkeuzevragen op het gebied van de basisvaardigheden taal, rekenen-wiskunde en studievaardigheden. Bijna negentig procent van de deelnemende scholen maakt ook het facultatieve onderdeel wereldoriëntatie, dat uit negentig extra opgaven bestaat. Juist omdat de toets zich vooral richt op basisvaardigheden is extra voorbereiding, anders dan kennismaking met de toets en het type vragen, niet nodig.

De toets geeft een onafhankelijk advies naast het advies van de basisschool en de wens van ouders en leerling wat betreft de keuze na het basisonderwijs. Om de onafhankelijkheid van de toets te garanderen wordt de inhoud jaarlijks compleet vernieuwd. Veel basisscholen gebruiken naast de Citotoets een leerlingvolgsysteem dat bestaat uit toetsen die meerdere jaren worden gebruikt. Een basisschool kan op basis van onder meer de informatie uit een leerlingvolgsysteem wel een eigen advies formuleren dat afwijkt van de score op de Citotoets.

De score op de Citotoets is een goede voorspeller van het succes in de verschillende typen van het voortgezet onderwijs. Dat komt doordat de eindtoets indirect een aantal eigenschappen meet die van groot belang zijn voor toekomstig schoolsucces zoals leertempo, concentratie, motivatie, doorzettingsvermogen en intelligentie. Basisscholen kunnen vanaf dit jaar naast de Citotoets ook een intelligentietest afnemen. De gezamenlijke resultaten maken het verschil tussen capaciteiten (wat zit erin?) en leervorderingen (wat komt eruit?) direct zichtbaar. Ongeveer 4.000 leerlingen zijn aangemeld voor deze intelligentietest.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.