hordes rode duivels naar ducati racing day

“De Ducati is een echte racemotor. Als je erop zit, voel je ‘em tekeer gaan. Hij werkt onder je kont! En de wegligging is fenomenaal!” Bert Pellegrom uit Heino is een hartstochtelijk Ducati-rijder. Hij is tevens medeorganisator van de Ducati Racing Day die op zondag 8 februari wordt gehouden in het voormalige gemeentehuis van Heino. De Ducati Racing Day wordt gehouden op initiatief van Pellegrom en Chris Draaisma (uit Wolvega), beide lid van de Ducati Club Nederland.

Pellegrom en Draaisma vallen onder het district Oost, dat zijn hoofdkwartier heeft bij Café Restaurant Marktzicht in Heino. “Elke tweede zondag van de maand kunnen Ducati-rijders uit de regio elkaar daar treffen”, vertelt Bert. “En ik denk dat er telkens wel 25 tot veertig man zit!” Maar Pellegrom geeft wel aan dat het dan grotendeels rijders van buiten Heino betreft. “Ik weet van vier of vijf mensen in Heino dat ze een Ducati hebben. Want heel populair is de motor niet. Ten eerste omdat er een behoorlijk prijskaartje aan hangt, maar ook omdat veel mensen denken dat de motor storingsgevoelig is. Blijkbaar zijn wij gek… Er worden elk jaar zo’n 13.000 motoren verkocht in Nederland. Het merendeel daarvan is toch een Japanner of een Amerikaan.”

De Ducati Club Nederland heeft desondanks toch zo’n 4.200 leden. Vanwege het temperamentvolle karakter van de motor zitten daar veel snelheidsduivels bij. “Ik denk dat honderden leden wel een paar keer per jaar naar een circuit gaan om even voluit gas te geven. Als je dat doet, dan ben je snel genezen van het racen op de weg. En dat is ook precies de bedoeling. De openbare weg is geen circuit.” Hij zegt het met enige spijt in zijn stem. “Het kan gewoon niet meer. Met dank aan Koos Spee en zijn mensen. De leuke wegen zijn allemaal 60-kilometerwegen geworden. En verder is alles dichtgemetseld met drempels. Dat is best frustrerend hoor, vooral omdat ik uit de tijd kom dat je af en toe nog wel zonder zorgen even flink gas kon geven.”

De charme van de Ducati? Elegant rijdt ie niet, het is een krachtig trekpaardje vol met testosteron, maar daarin zit ‘em voor de liefhebber nou net de charme. Het is het motorequivalent van de Ferrari. Ook een flitsende auto, die echter dermate veel motorvolume produceert, dat je aan een autoradio weinig hebt. Niet dat de liefhebber op een autoradio zit te wachten overigens. Het geronk van de motor klinkt al als muziek in de oren. Maar dat is niet de enige overeenkomst van de Ducati met de Ferrari. Beiden zijn immers doorgaans rood gekleurd. “Waardoor dat komt, weet ik niet. Het is gewoon zo”, stelt Bert. “Maar toch ook ken ik wel mensen die een andere kleur nemen, simpelweg omdat iedereen al een rode heeft!”

Pellegrom omschrijft de gemiddelde Ducati-rijder als nogal individualistisch. “Het zijn niet mensen die zo nodig met de grote groep mee hoeven te doen. Vaak gaat het ook om oudere mensen, omdat je wel een flink bedrag moet ophoesten voor de motor. Het zijn mensen die van snelheid houden.” Waar het in de motorwereld doorgaans een strijd is tussen de Amerikanen enerzijds en de Japanners anderzijds, is er op kleiner niveau ook een strijd gaande. Dat blijkt als we de Honda Goldwing ter sprake brengen. “Oh, dat is vloeken in de kerk, dat kan echt niet”, lacht Bert. “Dat zijn geen motoren, dat zijn volledige vliegtuigen. Ze kunnen zelfs achteruit, kun je nagaan!”

Vijftien professionele Ducati-raceteams en twintig privérijders presenteren zich tijdens de Ducati Racing Day aan het publiek. Onder hen ook William Derks uit Raalte, die racet met een klassieke Ducati. Naar schatting zullen er zo’n tachtig Ducati’s te bewonderen zijn. Daarnaast worden er diverse workshops gegeven over bijvoorbeeld de afstelling van de banden en de bochtentechniek! Het evenement duurt van 10.00 tot 18.00 uur. De entree bedraagt vijf euro (inclusief consumptie). Iedereen is welkom. Het is de bedoeling om een jaarlijks terugkerend evenement te maken van de Ducati Racing Day. Bert: “Dit jaar mochten we van Salland Wonen gebruik maken van het gemeentehuis. Daar zijn we heel dankbaar voor. Waar we het een eventuele volgende keer houden, weten we nog niet!”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.