frankrijk is veel dichterbij dan je denkt

Het is puur een hobby van Ferdinand Oldemaat en de broers Hennie en Jan Tijs. Eén keer per jaar organiseert het drietal een driedaagse busreis naar Noord-Frankrijk, om precies te zijn het gebied De Lorraine. Vrijdag 8 mei vertrekt er voor de derde keer een bus vanuit Salland. Er is ruimte voor veertig personen. Inschrijven kan nog tot en met zondag 8 maart.

Oud-Luttenberger Jan Tijs woont al meer dan veertig jaar in Noord-Frankrijk. Nu zijn boerenbedrijf gerund wordt door zijn twee zoons, heeft hij veel tijd over. “Jan is goed bevriend met de eigenaar van hotel Aster in Briey”, vertelt Jans broer Hennie. “Zo kwamen ze op het idee om gezamenlijk de omgeving van Briey te promoten. Het is een prachtig natuurgebied, maar de meeste mensen uit Nederland zijn er nog nooit geweest. Die scheuren het noorden van Frankrijk voorbij om via de Route Soleil naar het zuiden te rijden. Eeuwig zonde! En dat terwijl je er ook zo bent. Het is drie uur rijden vanaf Maastricht. Als we ’s morgens om 7.00 uur wegrijden zijn we om 14.00 uur over. Maar dan heb je tussentijds al wel een excursie gehad. Vorig jaar hebben we bijvoorbeeld een bezoekje gebracht aan een mijnmuseum in België.”

Het idee is ooit ontstaan tijdens een werkbezoek van museum De Laarman aan Noord-Frankrijk. Enkele jaren geleden besloten Ferdinand en Hennie met het bestuur van het museum een weekendje uit te gaan. Op uitnodiging van Jan toog de hele club naar De Lorraine. In dat gebied wordt in mei elk jaar het ‘Le Vieux Metier’-festival gehouden, een cultureel-historisch evenement dat in het teken staat van de oude ambachten uit de Middeleeuwen en de renaissance. Op een terrein van circa achttien hectare leven vele honderden vrijwilligers zich uit in een rollenspel. Het festival trekt jaarlijks vele tienduizenden bezoekers. “En naar aanleiding van dat uitje is het idee ontstaan om vaker dergelijke reizen te organiseren vanuit Salland”, vertellen Hennie en Ferdinand. De vriendenclub ging aan de slag. En met resultaat. De belangstelling voor de eerste busreis was overweldigend. De eerste keer gingen maar liefst zestig mensen mee. “Maar dat was eigenlijk iets te veel. We hebben het maximumaantal nu op veertig gezet. Dan kun je je spullen tenminste nog kwijt in de bus.”

Het festival ‘Le Vieux Metier’ maakt elk jaar onderdeel uit van het programma, net zoals een bezoek aan de boerderij van Jan. De andere onderdelen wisselen, van een bezoek aan Verdun tot een excursie naar een zeer bijzondere flat van de Franse kunstenaar/architect Le Corbusier. “Dat is echt iets bijzonders”, herinneren Ferdinand en Hennie zich. “Midden op een berg staat een flat die bij de omwonenden geen schoonheidsprijs verdient. Het gebouw gold destijds als een inspiratiebron voor de huidige flats in De Bijlmer in Amsterdam. Op elke verdieping loopt een straat tussen de verschillende appartementen door. Alle deuren zijn fel gekleurd. Op het dak is een zwembad. De flat was bedoeld als een leefgemeenschap, maar het project is geflopt met leegstand tot gevolg. Na renovatie is de flat weer bewoond en is nu een toeristische trekpleister in De Lorraine.

Ook een bezoekje aan een champagneveld behoort tot de mogelijkheden. “In de omgeving van Reims liggen alle originele champagnevelden”, vertellen de organisatoren. “Een fles champagne uit Frankrijk mag alleen de naam champagne dragen als ie daar vandaan komt. Een hectare grond kost er een miljoen. Jan was zo slim om daar flink wat flessen in te slaan. Daar kosten ze 12 euro. Toen we een paar kilometer verderop waren, zagen we dezelfde flessen al voor 29 euro liggen.” Meer info over de reeds ingeschreven deelnemers en een reisverslag van vorig jaar kun je vinden op staging2.frankrijkisdichtbij.nl. Belangstellenden kunnen ook mailen naar info@frankrijkisdichtbij.nl of zich telefonisch melden op 0572-301716.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.