Echte milieufreaks zijn het niet. “Het is ook een spelletje. Voor ons stond van tevoren vast dat we geen comfort wilden inleveren”, stelt Harry de Wilde uit Olst. Met zijn vriendin Josefien IJsseldijk woont hij aan de Groenling in Olst. Samen met drie andere straten in de gemeente doen ze mee aan het Nationale Klimaatstraatfeest. Wel als enige bewoners van de Groenling. Dat valt te verklaren: “Toen we ons aanmeldden, woonde er verder ook nog niemand hier”, vertelt Harry. “Misschien doen we een volgende keer wel mee met de hele straat. Ik weet van onze nieuwe buren dat ze ook wel met het milieu bezig zijn.”
Als het om Olst-Wijhe gaat, staan Harry en Josefien op de eerste plaats. Dat is te danken aan enkele noviteiten die in hun huis zijn toegepast. Allereerst is daar een speciale luchtwarmtepomp, die lucht aanzuigt van buiten. Een compressor zorgt ervoor dat er warmte aan de lucht onttrokken wordt. Van die warmte wordt gebruik gemaakt om de vloerverwarming op temperatuur te houden. Als de pomp het niet in zijn eentje kan trekken, springt de cv-ketel automatisch bij. Ten tweede is daar een speciale zonneboiler die werkt op zonne-energie, die wordt geleverd met behulp van de collectoren op het dak. Verder beschikt de woning over extra zeer isolerend H++ glas en zijn de muren en het dak ook extra geïsoleerd. Alle kozijnen zijn bovendien van kunststof.
“Toen we de knoop hadden doorgehakt om een nieuwe woning neer te zetten, hebben we eerst een bezoek gebracht aan het Zonnehus”, vertelt Harry. “Gewoon om te kijken wat er zoal mogelijk was. Later zijn we in contact gekomen met bouwbedrijf Vosman. En dat klikte. Samen zijn we gaan kijken wat er voor ons op duurzaam gebied haalbaar was. Installatiebedrijf Elders heeft ons ook heel erg geholpen met energiezuinige installaties. De gemeente Olst-Wijhe heeft een subsidieregeling voor de Zonnekamp waarbij je, als je een EPC-norm van onder de 0,7 hebt, in aanmerking komt voor subsidie. Wij hebben met 0,65 een EPC-norm die lager is dan die van het Zonnehus. Dat was met name voor Elders een leuke prestatie. De gemeente wilde het eerst niet eens geloven! Maar daarmee haalden we ook nog eens een subsidie van 5.000 euro binnen en daarop hadden we eigenlijk niet eens gerekend.”
Harry en Josefien openen de deuren van hun huis voor iedereen die interesse heeft in de gebruikte technieken. “Ik vind goede voorlichting namelijk heel erg belangrijk”, vertelt Harry. “Kijk, er kleven enkele nadelen aan onze energievoorziening. Als je heel snel je huis warm wilt kunnen stoken, dan moet je hier niet aan beginnen. En de combiketel maakt ook een beetje lawaai. Kijk, wij hebben er geen last van, het is een zacht zoemend geluid, maar sommige mensen storen zich er wel aan. Maar ik moet zeggen dat Elders en Vosman ook voor een heel goede voorlichting gezorgd hebben.” Zo kwamen Harry en Josefien ook in contact met energiespecialist Ron Stet. Hij raadde het stel aan om ook mee te doen aan het Nationale Klimaatstraatfeest. “We hadden er nog niet eens van gehoord”, lacht Harry. De twee schreven zich zo rond juli als eerste bewoners van de Groenling in.
“Ik vind het ook een goede zaak dat de gemeente dit stimuleert”, vertelt Harry. “Kijk, voor zo’n zonneboiler en die combiketel betaal je in totaal een meerprijs van 8.500 euro. En als je je installatie laat vervangen, kost dat al snel tussen de tien- en elfduizend euro. Dat moet je natuurlijk wel kunnen missen. En daarom is het ook goed dat die subsidie er is. Maar eerlijk is eerlijk: Ook zonder die subsidie was de investering wel rendabel geweest. Je wint hem binnen enkele jaren terug met je energiebesparing.”
Maar, zo stelt Harry nogmaals, in eerste instantie is het voor hem een spelletje. “Ik ben van jongs af aan geïnteresseerd in techniek. Ik vond het gewoon leuk om te kijken hoe je met zo weinig mogelijk kosten, zo aangenaam mogelijk kunt wonen. Ik kan het energieverbruik volgen met een speciaal computerprogramma. Het is telkens weer spannend als ik de computer aanzet. En ja, met een kennis van me, die ook erg in de materie geïnteresseerd is, kan ik er uren over praten! Maar niet alleen hierover, ook wel gewoon over voetbal, ha ha!”
In het kader van het Nationale Klimaatstraatfeest ligt er voor de vijfhonderd meest ‘klimaatvriendelijke’ straten van Nederland een bijdrage van 25 euro per deelnemend adres klaar. Dat geld is bestemd voor de organisatie van een straatfeest. De meest milieuvriendelijke straat wordt bovendien beloond met een straatfeest met een optreden van Nick & Simon. Meedoen is heel gemakkelijk. Op staging2.klimaatstraatfeest.nl staat allerlei informatie om zelf aan de slag te gaan. Tot en met 31 maart kun je nog punten verdienen.