dus maakt nieuwe film over blinde hoek

De Sallandse chauffeursvereniging DUS, Drivers Uut Salland, is afgelopen zaterdag begonnen met de opnames van een nieuwe film over de gevaren van de blinde of dode hoek. De film is bestemd voor de Sallandse jeugd uit de groepen 7 en 8. Vorig jaar gingen de Sallandse chauffeurs voor het eerst langs enkele scholen in de gemeente Raalte om informatie te geven over de blinde hoek.

Mede op aandringen van de gemeente Raalte gaan de chauffeurs dit jaar opnieuw voorlichting geven. Er worden drie speciale bijeenkomsten voor de basisscholen uit Raalte-dorp georganiseerd in het gemeentehuis. Volgend jaar zijn de kinderen uit de groepen 7 en 8 uit de buurtdorpen weer aan de beurt. De gemeente heeft DUS een bijdrage van 1.500 euro gegeven voor het project. De kinderen kijken onder begeleiding van lerares Jessica Schutte eerst naar de film en daarna mogen ze ook een kijkje nemen in de cabine van een vrachtwagen. Jessica: “Zo wordt het allemaal wat zichtbaarder voor hen. En zelfs de leerkrachten schrokken soms van de film. Die hadden geen idee dat het zo gevaarlijk kon zijn. Maar de reacties achteraf waren altijd alleen maar positief!”

De opnames vonden afgelopen zaterdag en zondag onder andere plaats bij Transportbedrijf Raamsman. Daar is rondom een vrachtauto met diverse kleurige vakken aangegeven wat de gevaarlijke zones zijn voor de fietsers. De cameramensen gaan met een kraan de lucht in om die vrachtwagen ook van boven te filmen. “We hadden vorig jaar ook al een film gemaakt”, vertelt Erwin Bril, voorzitter van DUS. “Die was wel goed, maar het kan veel beter. Vandaar dat we besloten hebben om een nieuwe film te maken. Die film moet een paar jaar langer meekunnen.” De chauffeurs hebben verder opnames gemaakt bij de C1000 in het Raalter centrum en op een rotonde. Jessica Schutte verzorgt de voice-over. De kinderen Leonie en Anne fungeren als acteurs.

“Eigenlijk zou goede voorlichting over de blinde hoek vast onderdeel moeten uitmaken van het verkeersonderwijs”, stelt Erwin. “We hebben dan in de cabine wel camera’s en extra spiegels, maar die werken ook alleen als de fietser niet te dicht op de vrachtwagen staat. In de cabine krijg je zoveel informatie, dat je wel ogen voor en achter mag hebben. Het is allemaal nét teveel. En daarnaast geven ouders ook vaak het verkeerde voorbeeld. Er bestaat veel onbegrip voor ons werk! Als we aan het indraaien zijn, vliegen er telkens nog auto’s langs ons heen.” Erwin heeft alvast enkele tips voor de kinderen die in het verkeer met een vrachtauto krijgen te maken. “Zorg altijd dat de chauffeur je ziet. Steek een hand op of maak oogcontact. Houd de zone naast de cabine vrij. En kruip ook niet vlak voor de vrachtauto. Als je voor een stoplicht staat te wachten kun je het beste gewoon achter de vrachtauto blijven.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.