carnaval gevaarlijk voor jeugdige drinkers

“Ik drink samen met mijn vriendin anderhalve liter wodka voordat we weggaan, en dan in de kroeg nog voor vijftien euro aan drank. Valt best wel mee dus.” Zomaar een uitspraak van een jongere over het drankgebruik tijdens carnaval. De gemeenten Olst-Wijhe en Dalfsen grijpen het feest der zotten, dat van zaterdag tot en met dinsdag wordt gevierd, aan om nog maar eens te wijzen op het drankgebruik onder jongeren.

Carnaval staat weer voor de deur. Dat betekent enkele dagen en nachten alleen maar feest voor jong en oud, waarbij alcohol een prominente rol speelt. “Nu drink ik best veel bier ja, maar dat komt omdat het carnaval is”, is tijdens deze dagen een veel gehoorde uitspraak. Het toont ergens het probleem van deze samenleving aan. Want vaak is het tijdens carnaval wanneer iemand zijn of haar eerste glas alcohol nuttigt. De kans op meer glazen is dan bovendien erg groot. Ook voor jongeren onder de 16 jaar.

“Het aantal tieners dat met een alcoholvergiftiging moet worden opgenomen is de afgelopen jaren extreem toegenomen”, waarschuwen de gemeenten Olst-Wijhe en Dalfsen. “Ook zijn de kinderen steeds jonger die een alcoholvergiftiging oplopen. Een kleine hoeveelheid alcohol kan voor hen grote gevolgen hebben voor bijvoorbeeld de hersenontwikkeling, die in de pubertijd volop plaatsvindt. Bij alcoholvergiftiging wordt de concentratie alcohol in het lichaam zo hoog, dat je bewusteloos of in coma kunt raken.”

Wie jong begint te drinken, speelt met zijn gezondheid en welzijn. En wie zijn kinderen te jong laat drinken zet de gezondheid van zijn of haar kinderen op het spel. Bedenk ook komend weekeinde eens als je geniet van carnaval: Minder drank, meer scoren!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.