boeren tegen afschaffing van melkquotum

Uit onderzoek van de Dutch Dairymen Board (DDB), de bond van melkveehouders, blijkt dat een meerderheid van de boeren tegen afschaffing van het melkquotum is. Tweederde van de boeren (onderzoek onder vierhonderd respondenten) vindt dat er na 2015 een flexibel systeem van quota moet blijven bestaan om vraag en aanbod op elkaar af te stemmen. Zoals het er nu echter naar uitziet worden de melkquota per 2015 vrijgegeven. Deze week stapt de DDB met de resultaten naar Den Haag.

De Europese Commissie heeft in januari besloten tot subsidie van melkexport, omdat de prijs van boerderijmelk feitelijk is ingestort. Landbouwministers hadden in november vorig jaar juist nog besloten tot verruiming en uiteindelijke afschaffing in 2015 van de quotering. In het van DDB onderzoek zegt zestig procent van de boeren dat het extra quotum vooralsnog niet moet worden vrijgegeven.

“Boeren willen altijd meer melken, of de prijs goed is of slecht”, zegt Sita van Keimpema, woordvoerder en voorzitter van de DDB. “Er zou dus een organisatie moeten komen die een oogje op de markt houdt en bij afnemende vraag boeren waarschuwt de productie in te tomen. Met 19.000 melkboeren in Nederland is het niet aan individuele boeren over te laten om de productie aan te passen aan de vraag”, zegt Keimpema.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.