alcoholgrens dalfsen nog niet naar 18 jaar

De gemeente Dalfsen gaat de leeftijdsgrens voor alcoholverkoop (nog) niet verhogen naar 18 jaar. Het college werd door de raad verzocht te onderzoeken of het mogelijk is die grens te verhogen, waarbij afstemming moest worden gezocht met partijen als politie, justitie, verkooppunten en omliggende gemeenten om eventueel in regionaal verband afspraken te maken. Maar zowel regiogemeenten als diverse verkooppunten zijn geen voorstander van het optrekken van de leeftijdsgrens

Een inventarisatie van de reacties leert dat het invoeren van een dergelijke maatregel alleen zin heeft wanneer dit op zijn minst regionaal, en volgens sommigen zelfs landelijk, gebeurt. Zo niet, dan zal de jeugd wel buiten de gemeente alcoholische dranken kopen. Ook de maatschappelijke acceptatie van het op jonge leeftijd nuttigen van veel alcohol door de opvoeders en de sociale omgeving speelt een belangrijke rol. Een hogere leeftijdsgrens zal dit probleem niet oplossen. “Een algeheel verbod voor alcohol onder de 18 jaar heeft alleen zin als de maatschappelijke opinie daar ook om vraagt”, aldus enkele partijen.

Uit overleg met de regiogemeenten werd duidelijk dat het voorstel daar niet op instemming kan rekenen. Het terugdringen van het grote alcoholgebruik van jongeren onder de 16 jaar en de daarbij behorende wettelijke leeftijdsgrens voor verkoop, heeft voorlopig prioriteit. Hier is volgens de buurgemeenten nog voldoende winst te behalen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.