wat te denken van de gemeente salland

Commentaar – Komen de burgemeesters van Dalfsen en Ommen ineens met het idee hun gemeenten te fuseren. Met pek en veren aan de gemeentegrens wegzetten, zou je dan denken. Maar nee, het lijkt wel goed ontvangen te worden in Dalfsen en Ommen.

Daar is een heleboel over te zeggen. Bijvoorbeeld dat zoiets altijd beter ontvangen wordt als het uit eigen kring en niet van hogerhand komt. Of dat het nu ook wel door zal gaan, we gokken dat het rond is kort voor Dalfsens Elfers met pensioen zou moeten. Maar vooral ook dat het gewoon verstandig is. Want hoe groter gemeenten, hoe meer ze zelfstandig aankunnen, hoe kleiner de invloed van Den Haag kan en hoeft te zijn. Vooral dat laatste argument kan reden zijn liever nog gisteren te fuseren dan morgen.

In de tijd dat Salland aan de gemeentelijke herindeling moest, hebben ze in Ommen moord en brand geroepen. Met Ter Avest aan het roer, werd de gemeente de zelfstandigheid in geloodst. Ter Avest is pas koninklijk onderscheiden in Midden Drenthe. Dat is geen provincie of een gewest, nee het is een fusiegemeente. Moord en brand ook elders in Salland, toen ze vanuit de Vereniging van Nederlandse Gemeenten met nieuwe fusieplannen kwamen.

Midden Drenthe. Doet ons denken aan Midden Salland. Ook een mooie naam. Voor een fusiegemeente van Olst-Wijhe, Raalte, Dalfsen en Ommen. Is een mooie streek van Nederland, goed in onderlinge verbondenheid, met dezelfde slag mensen, dezelfde wensen en dezelfde eisen. Een machtsblok tegen Zwolle, Deventer en Almelo. Recreatief dezelfde belangen. Geen oude gemeente die zich minder voelt dan de rest, geen enkele gemeente die er met kop en schouders uitsteekt.

Niet vijf van die absurd dure gemeentehuizen waar een burger maar eens in de drie jaar komt, maar één groot kantorencomplex buiten het centrum van een dorp waar al die ambtenaren op dezelfde werkvloer hun werk doen. Samen een profclub opzetten… Och, je hoeft je verbeelding niet zo lang de vrije loop te laten om alleen maar voordelen te zien. En als we dan toch bezig zijn, waarom de hele provincie niet indelen in drie gemeenten: De Kop, Salland en Twente. En dan de provincie opdoeken. Moet je kijken wat je daarmee uitspaart.

logo

Een mening over dit onderwerp? We nodigen je uit te reageren.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.