vrijwilligers gevraagd voor paddentrek wijhe

De periode waarin padden massaal hun winterslaapplaatsen verruilen voor een plekje aan het water om daar hun eieren af te zetten komt er weer aan. En dus is het ook de periode dat IVN-afdeling De Grutto Olst-Wijhe wat extra vrijwilligers kan gebruiken. Sinds begin jaren negentig redden vrijwilligers padden van een wisse dood als ze de doorgaande weg Onder De Gelder oversteken naar de Zandwetering. Maar enkele vrijwilligers zijn gestopt.

Een vast groepje mensen heeft de paddentrek jaren in veilige banen weten te leiden. Maar nu meerdere mensen hier vanwege gezondheid niet mee door kunnen gaan, dreigt de paddentrek in gevaar te komen. “We mogen en willen deze activiteit nu niet beëindigen”, stelt IVN-afdeling De Grutto. “Al die dode padden op de weg, dat willen we niet! Ook al is de trek de laatste jaren afgenomen in het gedeelte Onder De Gelder tussen de Leeuwenbrug en de Raalterweg.”

Padden zijn in het voorjaar heel traag door de kou, doordat de vrouwtjes vol zitten met eieren en omdat zij vaak ook het mannetje nog op de rug dragen. Velen verongelukken dan ook in het verkeer, doordat zij drukke wegen moeten oversteken. In Wijhe is het verder opvallend dat het aantal overstekende padden bij Tuincentrum Koerkamp in de loop der jaren steeds groter werd. Met steun van de gemeente zijn daar speciale tunnels gerealiseerd, de oversteek bij Onder De Gelder is echter nog gebaat bij mensenhanden.

“Wij doen een dringend beroep op Wijhenaren of andere inwoners om ons te helpen”, aldus De Grutto. “Ook scholieren zijn van harte welkom om bijvoorbeeld zo hun maatschappelijke stage te doen.” Het gaat om drie maanden in het jaar. Voor nieuwe mensen is er op woensdag 18 februari om 19.30 uur een informatiebijeenkomst bij de Sallandse Eetkamer. Je kunt je vóór 10 februari opgeven bij Margriet Heuvelink op 0570-524594 of 06-15233266.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.