veltmaat geniet als voetbaltrainer in amerika

De Amerikaanse cultuur leren kennen en een betere voetbaltrainer worden. Met die insteek vloog Christiaan Veltmaat uit Raalte op 16 februari 2008 voor anderhalf jaar naar Amerika. Bijna een jaar later blikt de 26-jarige Raaltenaar vol tevredenheid terug op zijn eerste elf maanden ver van huis, aan de andere kant van de Atlantische Oceaan. Toch is hij nog niet klaar, want de rasvoetballer wil nog graag wat prijzen winnen.

“Het gaat goed”, vertelt Christiaan vanuit New Brunswick, waar hij als fulltime voetbaltrainer bij Soccer Centers (promotor van voetbal in de staat New Jersey) werkzaam is. “De mensen zijn hier openhartig en totaal niet arrogant. Het Nederlandse beeld over Amerikanen klopt dan ook van geen kant”, zegt de voormalig eerste elftal speler van SV Raalte, die op sportief vlak al veel heeft geleerd in Amerika. “Ik weet nu onder andere hoe je met meiden moet werken, want ik train hier veel meidenteams. Dat had ik in Nederland en ook in mijn periode Oeganda nog niet gedaan.”

In Oeganda heeft Christiaan, tijdens zijn studie aan de Calo in Zwolle, gewerkt voor Kampala Kids League. Dit is een voetbalorganisatie in Kampala en van daaruit heeft de Raaltenaar, die zijn opleiding aan de Hogeschool Windesheim reeds succesvol heeft afgerond, verschillende clinics over voetbal gegeven. Verder heeft hij in het Afrikaanse land een internationaal toernooi georganiseerd en gewerkt met kindsoldaten in een rehabilitatiecentrum. Voor deze kindsoldaten (WarChild) heeft hij een week lang een sportprogramma verzorgd.

In Amerika valt Christiaan het vooral op dat het vrouwenvoetbal groter is dan het mannenvoetbal. “Al wordt de sport in New Jersey ook door heel veel mannen beoefend”, benadrukt de jonge voetbaltrainer. Verder werkt hij met zijn jeugdteams nu – in tegenstelling tot voorheen – veel aan de techniek in combinatie met de tactiek. En aan de ontwikkeling van zowel het rechter als het linker been. “Ik heb hier diverse oefenvormen geleerd en die pas ik nu zelf ook toe.” Het voetbaldier staat op een doordeweekse dag vaak van twee uur ’s middags tot een uurtje of negen á tien op het trainingsveld. Meestal traint hij dan drie verschillende teams op één dag.

“Ik werk zes dagen per week. Vrije tijd is er wel, maar vaak op rare tijdstippen. Het is echt werken op de Amerikaanse wijze. Daarnaast werk je als voetbaltrainer natuurlijk al snel op tijden dat andere mensen vrij zijn. En de dagen in het weekend zijn uiteraard de drukste dagen voor een coach”, aldus Christiaan, die per team ongeveer 2,5 uur moet uittrekken voor een wedstrijd. En gelukkig houdt hij meestal een goed gevoel over aan een gespeelde wedstrijd. Zo was hij met zijn damesteam onder 14 jaar al aardig succesvol. “Met deze ploeg heb ik vijf toernooien gespeeld. Twee keer de finale gehaald, helaas verloren… Twee keer de halve finale bereikt en één keer kwamen we niet door de poulefase.” Daarnaast is de Raaltenaar in zijn eerste seizoen met twee ploegen tweede geworden in de league (competitie) en met één team kampioen. “Maar bovenal heb ik mij als trainer enorm ontwikkeld. Vooral doordat ik nu non-stop met voetbal bezig ben en met verschillende leeftijdsgroepen werk.”

Op de vraag of hij zijn familie en vrienden mist, reageert de Sallander nuchter. “Door de lange dagen die ik maak, gaat de tijd snel voorbij. En op het veld vergeet je snel alles en wil je zo goed mogelijk je werk doen, zodat de kinderen plezier hebben in het spelletje. Tijdens de feestdagen en met uitgaan mis ik mijn familie en vrienden daarentegen wel. Vooral de Kerst was hier compleet anders. Ik zat op Kerstavond samen met wat andere trainers bij mijn baas thuis. Overigens reuze gezellig. Alleen zit je met uitgaan vaak weer met dezelfde mensen bij elkaar. Je vrienden hier zijn namelijk vaak ook je collega’s en dan blijf je toch al snel over het werk praten, zelfs tijdens het stappen.”

“Maar al met al ben ik voornamelijk met voetbal bezig, waardoor de tijd zéér snel gaat.” Van Amerika zelf heeft Christiaan dan ook nog weinig gezien. “Alleen in New York ben ik meerdere malen geweest. Daarvoor moet ik ongeveer een uurtje met de trein reizen. New York bezoeken is overigens zeker de moeite waard, want elke dag is daar anders. Naast New York heb ik New Jersey vaak gezien, maar daarbuiten vrij weinig.” In zijn vrije tijd wil hij dan ook nog graag een trip van twee weken maken naar het westen van Amerika. “Ik wil daarheen vliegen om te zien of het verschil met het oosten werkelijk zo groot is als men zegt.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.