van kampen stoomt zorggroep raalte klaar

Henk van Kampen is sinds 15 mei de directeur van Zorggroep Raalte. Het bevalt hem prima hier, ook al heeft hij net een zware tegenslag te verduren gekregen, toen de gemeente de plannen voor een ingrijpende vernieuwbouw van Angeli Custodes afkeurde. “Ingrijpende veranderingen in de ouderenzorg zijn echter onvermijdelijk”, zo stelt hij. Want: De babyboomers komen eraan!

“Ik zie dat als een enorme uitdaging”, aldus Van Kampen. “In 2020 bestaat naar schatting twintig procent van de bevolking van Nederland uit mensen die ouder zijn dan 65. Hier in Raalte zelfs 26 procent, dat is ruim boven de landelijke prognoses. De moderne ouderen, die van de babyboomgeneratie, willen zo lang mogelijk thuis blijven. We zullen als Zorggroep Raalte moeten bekijken hoe we die wens het beste kunnen ondersteunen. Dat houdt in dat we meer buiten de muren van de zorgcentra zullen moeten opereren. Nu is het vaak nog zo dat het verzorgingshuis bepaalt hoe de dag eruit gaat zien. Dat wordt anders. De individuele wensen komen centraal te staan. Maar het vertaalt zich ook in de huisvesting. We moeten meer seniorenwoningen, aanleunwoningen en appartementen zien te realiseren in de buurt van de zorgcentra.”

Zorggroep Raalte waakt nu over de zorg voor zo’n vierhonderd ouderen. Naast Angeli Custodes en Swaenewoerd beheert de Zorggroep Raalte ook De Stevenskamp in Heeten en Mariaoord in Luttenberg. Daar zijn in totaal zo’n tweehonderd ouderen gehuisvest. Daarnaast biedt Zorggroep Raalte dagverzorging en huishoudelijke verzorging aan nog eens tweehonderd ouderen. In totaal beschikt de Zorggroep Raalte over vierhonderd (parttime) medewerkers en 350 vrijwilligers. Het personeel wordt momenteel al voorbereid op de veranderingen in de zorg. Dat gebeurt met het project OER, Ondersteuning Eigen Regie.

“We gaan hier op grotere schaal allerlei diensten aanbieden. Een oudere die zich nog prima zelf redt, maar alleen wel moeite heeft met schoonmaken, moeten we passende ondersteuning bieden. Het ‘tafeltje dekje’ zal groeien. Ons dienstenpakket zal ook moeten verbreden. Ook de hogere eisen die aan de hedendaagse zorg gesteld worden leggen een gewicht op de schouders van de zorgcentra. Angeli Custodes is verouderd. De kamers moeten groter. Dat geldt ook voor Mariaoord in Luttenberg en Swaenewoerd. Dat zal ook gevolgen hebben voor de omgeving van de zorgcentra. Aangezien multifunctioneel tegenwoordig een toverwoord is, zullen diensten gekoppeld moeten worden.”

De plannen voor Luttenberg mogen echter op bezwaren rekenen van bezorgde inwoners die bang zijn voor het aangezicht van hun dorp. “En daarin zit een grote uitdaging”, stelt Van Kampen. “We moeten rekenen houden met verschillende wensen en belangen. Dat geldt niet alleen voor Luttenberg, maar ook voor De Stevenskamp in Heeten. We moeten ter plekke capaciteit inleveren. Doordat de hedendaagse regelgeving grotere kamers vereist, zullen de kamers in oppervlakte moeten verdubbelen en daarnaast moet het aantal kamers ook nog worden uitgebreid. We zijn nu aan het uitzoeken hoe we dat het beste kunnen realiseren.”

“IJsselgouwe zal daarin ook een rol kunnen spelen. Bij Swaenewoerd willen we de wijk in. Bijvoorbeeld werken we nu aan een aantal kleinere wooneenheden in de Blekkerhoek. Bovendien hebben we plannen voor appartementen in Raalte Noord, maar dat is nog erg prematuur. Ik zie het als mijn taak om het over vijf jaar allemaal rond te hebben. Dat is een zware taak, maar ook een uitdaging en het is mooi om een rol te mogen spelen in alle besluitvormingsprocessen.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.