strengere exameneisen geen probleem

Het Carmel College Salland verwacht geen grote problemen als de exameneisen worden aangescherpt. Dat laat Genio Ruesen van de Raalter school weten in een reactie op het plan van staatssecretaris Marja van Bijsterveldt.

Van Bijsterveldt wil leerlingen beter klaarstomen voor het hoger onderwijs en een eind maken aan de ‘zesjescultuur’. Middelbare scholieren moeten vanaf het schooljaar 2011-2012 harder blokken voor hun eindexamens. Volgens de staatssecretaris moet het gemiddelde cijfer voor het centraal eindexamen straks voldoende zijn. Voor de kernvakken wiskunde, Nederlands en Engels mag dan hooguit één vijf worden gehaald. Nu kunnen leerlingen met louter onvoldoendes voor het afsluitende centraal examen toch slagen als zij dat compenseren met goede resultaten bij de schoolexamens. ‘Een weeffout’ die Van Bijsterveldt recht wil zetten.

“Met het plan geeft Van Bijsterveldt aan dat ze wil optreden tegen scholen die met hoge schoolexamencijfers de zwakke prestaties van leerlingen op het landelijke centraal examen bij voorbaat compenseren”, zegt Ruesen, die alleen zijn twijfels heeft over de regeling dat er bij de eindexamens maar één vijf gescoord mag worden in de driehoek wiskunde-Nederlands-Engels. “Die bepaling zal voor een beperkt aantal leerlingen problemen opleveren. Maar ik denk dat het effect voor het Carmel College Salland zal meevallen, omdat we kwalitatief goed werk leveren.”

Volgens Ruesen wordt elke school al door de inspectie beoordeeld op de relatie tussen de schoolexamencijfers en de cijfers voor het centraal eindexamen. Bij een verschil van meer dan een half punt voor een bepaald vak, dan wordt dat negatief beoordeeld. Voor het Carmel College Salland constateert de inspectie dat er sprake is van een ‘gering verschil’. Dus dat is een gunstige beoordeling. “In de school kijken we zelf ook naar de verhouding tussen beide cijfers en zijn daar kritisch op. We willen de kinderen immers goed voorbereiden op hun vervolgstudie en daar past bij dat je hen ook serieus schoolexamen laat afleggen en niet bij voorbaat ‘compensatiepunten’ toespeelt.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.