sp raalte vraagt om debat over essent

SP Raalte wil graag weten wat VEGANN (de vereniging van noordelijke gemeenten die aandeelhouder zijn van Essent en waarbij de gemeente Raalte is aangesloten) de afgelopen drie maanden al precies wist over een mogelijke verkoop van Essent aan haar Duitse branchegenoot RWE. In een interpellatiedebat tijdens de raadsvergadering van komende donderdag hoopt de SP daar inzicht in te krijgen. Ook wil zij van het college weten waarom de raad nooit officieel geïnformeerd is over de ontwikkelingen bij Essent.

Een motie met het verzoek om in februari een breed debat te organiseren over hoe om te gaan met het aandeelhouderschap van Essent heeft de SP ingetrokken toen bleek dat er een meerderheid was om hier op een later moment over te willen praten zodra het college meer informatie had. “Intussen zijn wij, krap een maand later, door de ontwikkelingen rondom Essent ingehaald en ligt er nu een concreet voorstel om Essent te verkopen aan het Duitse RWE”, stelt Willy Lourenssen namens de SP.

“Naar nu blijkt was de SP-fractie als enige in Raalte zich bewust van de actualiteit rondom Essent en moet Raalte nu alsnog met kook en stomend water zich een oordeel vormen over verkopen ja dan wel nee en zo ja of RWE dan de meest geschikte overnamekandidaat is”, vervolgt Lourenssen. “Het college had tot voor kort nog geen standpunt en de raad heeft er tot op heden nooit over willen spreken. De SP-fractie gaat er vanuit dat voordat het college zich een oordeel vormt zij zich in dit verband eerst met de raad publiekelijk over de voor en tegens van verkoop beraadt alvorens besluit tot een mogelijke verkoop aan RWE.”

“Ons verzoek om op grond van de laatste ontwikkelingen bij Essent een speciale bijeenkomst van de raad te beleggen op dinsdag 4 februari is door het presidium afgewezen op grond van twee redenen”, gaat de SP verder. “Er was onvoldoende tijd om iets te organiseren en er bleek een informatieachterstand te zijn. Onze motie van december vorig jaar blijkt achteraf zo gek nog niet. Ook de door ons voorgestelde datum was in principe al gereserveerd voor een raadspleinsessie en iedereen had deze avond al vrij gehouden. En de informatieachterstand wilde de SP juist door deze bijeenkomst inlopen. Het werd niet nodig geacht.”

De hierboven geschetste gang van zaken heeft de SP-fractie dus gebracht tot het verzoek om een interpellatiedebat tijdens de raadsvergadering van komende donderdag. Er mag dan op een groot aantal vragen antwoord worden gegeven, zodat het één en ander rond de verkoop van de Essent-aandelen wat inzichtelijker wordt. “Maar nu er nog geen voorstellen liggen die het college aan de raad heeft voorgelegd en andere fracties daarom niet inhoudelijk willen of kunnen reageren, zijn de interpellatievragen vooralsnog van procedurele aard”, besluit Lourenssen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.