sallandus ziet af van toertocht over kanaal

Ook als de ijslaag en weersomstandigheden het toelaten komt er geen officiële toertocht tussen Deventer en Lemelerveld op het Overijssels Kanaal. Dat heeft Stichting Sallandus, die plannen had een toertocht te organiseren indien de mogelijkheid zich aandoet, besloten. De initiatieven om een draaiboek in de kast te hebben voor een volgende strenge vorstperiode zijn twee weken na het ontstaan van het idee gestaakt.

Sallandus spreekt van twee hoofdargumenten om de plannen voor een toertocht over het Sallands Kanaal, de officieuze naam voor sectie 3 van het Overijssels Kanaal, te staken. “Als de tocht technisch mogelijk zou zijn kun je overal in Nederland, ook direct rondom Salland, heel goed terecht voor mooie andere tochten. Ten tweede is het gebleken dat de recreatieve schaatser zich heel goed zelf redt op het kanaal als je er kunt schaatsen. Daar is geen tocht voor nodig.”

Samen met een aantal brughoofden en ijsclubs langs het kanaal zijn de mogelijkheden onderzocht om tot een toertocht of schaatswedstrijd te komen, maar toen heel Nederland al op de ijsbanen stond, bleken hele stukken van het kanaal nog niet beschaatsbaar te zijn. En als dat wel zo is blijft er nog een tocht over van twintig kilometer met twintig kluunplaatsen. Per brug moet je zo’n kluunplaats inrichten, een aantal daarvan gaat over provinciale wegen en daar krijg je grote last met doorgaand verkeer. “Dan moet je dus afvragen of de toerrijder daar eigenlijk wel op zit te wachten, als je in de Kop van Overijssel tochten kunt maken van zestig tot honderd kilometer zónder klunen over de prachtigste plassen en meren”, aldus Sallandus.

Verder bleek de organisatie van een tocht nog niet mee te vallen. “Kon je vijftien jaar geleden een dergelijke tocht zo maar opzetten, nu zouden we een evenementenvergunning bij drie gemeenten moeten aanvragen, bij het waterschap de garantie achterlaten dat we de taluds op kluunplaatsen in oude staat herstellen, gediplomeerde verkeersregelaars aan moeten stellen, EHBO moeten regelen, parkeerplaatsen op orde hebben… Als je niets officieel regelt, regelt het zich gewoon vanzelf.” Want dat is de afgelopen tijd wel gebleken. Mensen genoten van het natuurijs op het kanaal. “Zoveel zelfstandig ijsplezier moet je misschien wel helemaal niet wíllen vastleggen in een tocht”, aldus de brughoofden.

De vergaderingen met brughoofden en ijsclubs zijn overigens niet voor niets geweest. Zo is besloten in ijstijd borden aan de bruggen te hangen die aangeven hoever de volgende brug nog is. Wellicht komt er zelfs een kaart waarop de hele route staat. Wie een tocht wil schaatsen kan dat dus alsnog doen. Ook wordt onderzocht hoe je het best snel een kluunplaats in kunt richten. Dat is voor wie in de volgende vorstperiode een paar bruggen meer mee wil pakken. Sallandus wil ook onderzoeken wat de regels zijn voor een snel bedachte Koek- en Zopietent, zodat het op schaatsdagen een genot wordt op het kanaal.

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.