salland grotendeels tegen vervolging wilders

Het Gerechtshof in Amsterdam heeft woensdag besloten dat PVV-leider Geert Wilders alsnog moet worden vervolgd ‘voor het doen van discriminerende en haatzaaiende uitlatingen’. We vroegen alle fractievoorzitters van de gemeenten Raalte en Olst-Wijhe om hun mening. Vijf van hen hebben daadwerkelijk gereageerd. Zij zijn grotendeels tegen de vervolging van Wilders. Alleen Henk Robben van het CDA vindt het proces een goede zaak. Maar ook hij nuanceert: “Persoonlijk vind ik niet dat Wilders te ver is gegaan, maar dat is in deze kwestie niet van belang.”

Robben vervolgt: “Er zijn inwoners van Nederland die wel vinden dat Wilders te ver is gegaan en deze mensen en organisaties hebben de rechter een uitspraak gevraagd. Dit vind ik een goede zaak en helemaal passend binnen een rechtstaat. Als mensen een conflict hebben is het uiteindelijk aan de rechter om een uitspraak te doen. Overigens tot dusver heeft de rechter ook niet gezegd dat Wilders te ver is gegaan. Het proces volgt nog. Ik heb vertrouwen in een onafhankelijke rechtspraak, het zal geen politiek proces worden, maar het heeft uiteraard wel een politieke lading.”

Hans Nijkamp van de VVD Olst-Wijhe zegt er het volgende over: “Ik was wel verrast door de vervolging, zeker omdat het OM in eerste instantie heeft besloten om niet te vervolgen. Ik vraag me ook af of we er blij mee moeten zijn, want ik vind dat een parlementariër zijn mening moet kunnen laten horen in de samenleving. Vrijheid van meningsuiting is een groot goed in dit land en die wordt hiermee geweld aangedaan. Een volksvertegenwoordiger moet het volste recht hebben om problemen aan de kaak te stellen, ook op harde toon. Het feit dat je het niet met zijn uitspraken of de toonzetting eens bent, betekent niet dat het verboden dient te worden.”

Ook Willy Lourenssen van de SP Raalte is niet blij met de vervolging. “Elke politicus heeft ook een grotere verantwoordelijkheid dan een willekeurige burger bij wat hij/zij naar voren brengt. Hij/zij zal daarvoor ook door andere volksvertegenwoordigers aangesproken moeten worden als men van mening is dat grenzen worden overschreden. Het proces zal mogelijk ook de tegenstellingen tussen bevolkingsgroepen eerder verscherpen, daar waar toenadering tussen mensen van goede wil meer toekomst biedt voor iedereen.”

Mariaan Niemeijer van Gemeentebelangen Olst-Wijhe stelt: “Ik vind de vervolging van Wilders buitenproportioneel. Het geeft al weer aan hoe ver wij in dit land zijn afgegleden met onze vrijheid van meningsuiting. Wilders gaat bij tijd en wijle over de rand, maar mij valt op dat met name extremistische moslims wel, zonder proces, over de grenzen mogen gaan.”

Heinoër Ben Nijboer van de Raalter VVD-fractie stelt: “De vervolging is een zaak voor het openbaar ministerie. Zo werkt dat nu eenmaal in Nederland. Maar dit gezegd hebbend: Wat ons betreft is de vervolging overbodig. Wilders zegt wat velen denken en daar moet ruimte voor zijn. Vrijheid van meningsuiting is een groot goed. Daarbij moeten we niet uit het oog verliezen dat Wilders’ mening sterk gebaseerd is op situaties in de grote steden, met veel verpauperde wijken, hoge criminaliteit, allochtonenproblematiek. Die problemen daar móeten benoemd én aangepakt worden. Wij kunnen ons niet vinden in de stijl van Wilders die met zijn betogen vaak schoffeert en alle allochtonen over één kam scheert.”

“Bovendien vinden wij dat partijen ook haalbare oplossingen voor problemen moet aandragen, anders heeft dat schreeuwen geen enkele zin. Mark Rutte pleit nu voor het verruimen van het recht tot meningsuiting en gaat mogelijk voorstellen om de wet aan de passen. Wij zijn het daar zeer mee eens en zijn blij dat de VVD dit zo snel en fundamenteel oppakt. Hieruit én uit de krampachtige reactie van minister Plasterk blijkt dat het proces wel degelijk een politieke lading krijgt.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.