rtl4 brengt bezoek aan de blekkerhoek

RTL4 heeft vrijdagmiddag opnames gemaakt in de Raalter wijk Blekkerhoek. Salland Wonen laat daar op het moment ruim honderd woningen voorzien van spouw-, dak-, en glasisolatie. De maatregelen zullen de bewoners een maandelijkse energiekostenbesparing van circa 30 euro opleveren. De opnames worden, als alles naar wens verloopt, zaterdag- of zondagavond om 19.30 uur uitgezonden op het RTL4 Nieuws.

In de media zijn onlangs verschillende berichten verschenen waarin, met het oog op de economische crisis, wordt aangedrongen op stimulatie van de bouwwereld. Dit dan in combinatie met milieuvriendelijke maatregelen. Een dergelijke operatie is echter op dit moment al gaande in de Blekkerhoek. Dat bracht RTL4 op het idee om daar een kijkje te nemen. “Bij dit project snijdt het mes aan twee kanten”, vertelt Jos Kogelman, projectleider in dienst van Bouwbedrijf Meijer dat de werkzaamheden coördineert en grotendeels uitvoert. “De bewoners kunnen flink op hun energierekening besparen en daarnaast zorgt een project als dit voor werk!”

De firma Rouwenhorst voorziet de woningen momenteel van spouwisolatie. De spouwmuren worden volgespoten met isolerend materiaal. “De energiebesparing van de woningen levert zo meteen een gemiddelde op dat gelijk staat aan energielabel B”, vertelt Ed Penninks van Salland Wonen. “Dat is echt heel hoog. Een prachtig resultaat waar we heel trots op zijn. A is simpelweg niet haalbaar in deze woningen.”

Aanvankelijk was het de bedoeling om de gevels van de betrokken woningen te verfraaien. Toen bleek dat daar weinig animo voor bestond, kwam Salland Wonen met het initiatief om in plaats daarvan de woningen te voorzien van een betere isolatie. De bewoners reageerden enthousiast.

De Blekkerhoek ondergaat momenteel een flinke opknapbeurt. Daarbij zijn naar schatting bijna driehonderd woningen betrokken. Daarvan worden er 96 gesloopt en vervangen door nieuwbouw. De werkzaamheden, die gefaseerd worden uitgevoerd, zullen nog enkele jaren duren. Jos Kogelman: “De eerste positieve reacties van bewoners van de Roggestraat, waar we zijn begonnen, zijn al binnen.”

Meer foto's