raalte wil relatie met mettingen beeindigen

Het Raalter college van burgemeester en wethouders wil de jumelage (vriendschappelijk verband tussen twee gemeenten uit verschillende landen) met het Duitse Mettingen beëindigen. “Van economische- en sociale meerwaarde of kennisuitwisseling is bij de jumelage met Mettingen geen sprake meer”, aldus burgemeester Piet Zoon.

De laatste jaren is er op bestuurlijk niveau weinig contact geweest tussen Raalte en Mettingen. De contacten bleven beperkt tot beleefdheidsbezoeken voor bijvoorbeeld het openen van de nieuwe gemeentehuizen in Raalte en Mettingen. Van kennisuitwisseling op bestuurlijk niveau is geen sprake. De belangrijkste doelstelling van het verband met Mettingen was volgens het college het bevorderen van de Europese gedachte. “Inmiddels is er echter sprake van één Europa en hoewel de Europese gedachte nog te verbeteren valt, ook onder de inwoners van Raalte, draagt een jumelage daar niet echt meer aan bij.”

In tegenstelling tot Raalte hecht de gemeente Mettingen nog wel waarde aan de vriendschapsband. Mettingen geeft aan dat er geen directe aanleiding is voor het beëindigen van de jumelage. Zij zijn nog wel enthousiast om uitwisseling te organiseren. Er worden dit jaar zelfs activiteiten in Mettingen georganiseerd ter ere van het 30-jarig bestaan van de jumelage. Hoe dan ook: Het laatste woord is nu aan de Raalter gemeenteraad. Als de raad de relatie met partnergemeente Mettingen ook wil beëindigen, dan wordt er een overgangsregeling getroffen ten aanzien van de subsidies voor uitwisselingsactiviteiten. Om dit niet in één keer stop te zetten wordt een regeling getroffen tot en met 2010.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.