raalte haalt alles uit de kast tegen zwerfvuil

Een straat adopteren, een afvalbak adopteren, maatschappelijke stages maken van het schoonhouden van snoeproutes, de gemeente Raalte lijkt alles uit de kast te halen om de gemeente zo schoon mogelijk te maken. Participatie, voorzieningen, handhaving en reiniging. Dat zijn de beleidspunten waarmee het zwerfafval in de gemeente aanpakt. In 2008 heeft dat hier en daar al zoden aan de dijk gezet. In 2009 wil Raalte er mee verder.

Wat is er het afgelopen jaar gebeurd? Tijdens de natuurfeestdag is het onderwerp zwerfafval in de natuur behandeld door vier basisscholen. De docenten die dat verzorgden volgden vooraf een workshop filosoferen om te leren de kinderen zelf na te laten denken over zwerfafval. Landstede heeft met jongeren van TraXX deelgenomen aan het project aarde en wormen. Vanuit het project zijn een afvalrace en een bosmiddag gehouden. In de wijk Langkamp was de vuurwerkopruimactie de eerste stap richting minder troep op straat.

Als het gaat om handhaving zijn door de gemeente drie bekeurders (BOA’s genoemd) ingeschakeld die niet alleen naar hondenpoep kijken, maar ook steeds meer naar zwerfafval en natuurlijk hoe het daar komt. Qua reiniging is te melden dat er een nieuwe veegmachine is gekocht voor meer capaciteit. En daar waar een machine het niet kan, wordt de bezem gebruikt. Ook zijn er kauwgomvrij-makers ingezet voor de winkelcentra van Raalte centrum, Heino centrum en winkelcentrum Het Raan. De snoeproutes van school naar huis, waar dan ook in Salland, worden ook beter onderhouden. Houden we nog over de actie ten aanzien van voorzieningen. Daar is slechts over te melden dat er op verzoek een enkele vuilnisbak bijgeplaatst is, maar de voorzieningen waren verder op orde.

En wat gaat er dit jaar gebeuren? Bewoners van de Langkamp gaan in 2009 gewoon door met hun schoonmaakacties. In Raalte Zuid (Vloedkampen) is het plan geboren om ook zo’n project van de grond te krijgen. Het idee (van de wijk Langkamp) is ook hier dat bewoners een straat of een deel van een wijk adopteren en zwerfafvalvrij houden. Lukt het hier weer, dan wil Raalte dit kunstje in meer wijken flikken.

Het thema zwerfafval is inmiddels structureel verbonden aan de natuurfeestdag. In 2009 moeten alleen meer basisscholen mee gaan doen, net als middelbare scholen. Daar komt extra aandacht, omdat die jeugd verantwoordelijk is voor de afval langs de snoeproutes. Gekeken wordt of schoonmaken van de snoeproutes een maatschappelijke stage kan zijn. In 2009 wil de gemeente ook in overleg met ondernemers en verenigingen om met hen te bereiken dat ze de eigen omgeving schoonhouden.

De week van 16 tot en met 21 maart wordt een actieweek. ‘Natuurlijk Schoon’ staat in die week centraal en de ROVA stuurt dat aan. Er moeten opruimacties bij scholen komen. Onderwijsassistenten met verstand van zaken worden ingezet. ROVA levert extra materiaal om alle gevonden vuil af te voeren. En er komt een afvalrace tussen de vier scholen die vorig jaar al zo’n wedstrijd op eigen initiatief hebben neergezet. Er komen vanaf die week extra blikvangers langs de snoeproutes te staan. Wie dat wil kan een afvalbak adopteren. Dan krijg je een container in de straat waar je met z’n allen het zwerfafval in kunt gooien. En de week wordt afgesloten met een ‘Opschoondag’, waar (zaterdag 21 maart) iedereen aan mee mag, of liever moet doen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.