pedro pico pop pakt uit op het mbi terrein

“Daar komt de tent, kijk, en op dat deel gaan we zo meteen ons logo projecteren. En dat daar wordt het backstagegedeelte. Kijk, en hier maken we een bijzondere ruimte waar je even kunt uitpuffen als je geen zin hebt in bandjes.” De heren, allen lid van het bestuur van Stichting Popcultuur Raalte, hebben er zin in. Zaterdag 7 februari moet het gaan gebeuren op het MBI-terrein: De zesde editie van ‘hun’ Pedro Pico Pop.

Vorig jaar werd het popfestival nog gehouden in het voormalige Mavo-gebouw in Raalte. Het was een groot succes. De organisatoren hoopten stiekem op vijfhonderd bezoekers, maar het werden er uiteindelijk zo’n duizend. Om niet weer voor dergelijke verassingen komen te staan, pakken ze de zaken dit jaar groots aan. De tent meet twintig bij veertig meter en is berekend op tweeduizend bezoekers. Een tiental bands uit de alternatieve wereld zal er optreden. Veel punk en gitaargeweld, maar ook muziekstijlen die gericht zijn op een wat breder publiek. Hoofdact Mala Vita zette vorig jaar met een uitzinnige cocktail van rock, ska en zigeunermuziek nog het Bevrijdingsfestival in Zwolle op de kop.

Dit jaar is het eerste jaar dat Pedro Pico Pop op eigen benen staat. De voorgaande edities werd de organisatie nog ondersteund door Landstede Welzijn. “Maar dit is alweer de zesde Pedro Pico Pop en we hebben inmiddels genoeg ervaring om het zelf te kunnen”, vertellen ze. “Daarom hebben we nu de stichting opgericht. Met de opbrengst van vorig jaar hebben we toch al een redelijk budget. Verder krijgen we ook subsidie.” Het stichtingsbestuur bestaat overigens verder uit Ruben Schutte, Ellen van der Vegt, Martine Huisman en Jochem Sterkman. De organisatoren mogen rekenen op de hulp van dertig vrijwilligers die meehelpen tijdens het festival zelf, maar ook bij het opbouwen en afbreken.

De organisatoren zijn enorm blij met hun locatie. “We hebben het er bijvoorbeeld ook over gehad om het festival op de Domineeskamp te houden”, vertelt Maurice. “Maar daar voelen we ons niet thuis. Je moet alles omheinen en het festival richt zich toch op een wat specifiekere doelgroep. Op de Domineeskamp krijg je toch gauw weer dat Stöppelhaenesfeertje. En we willen ons wel onderscheiden. Dat kan op het MBI-terrein.”

Pedro Pico betekent ‘kleine jongen’, maar die naam lijkt inmiddels niet meer van toepassing. Pedro Pico wordt groot. “Pedro Maximo klinkt ook niet”, grapt Jurgen. “We zijn nu al één van de grotere ‘kleine’ festivals van Overijssel”, stelt Maurice. “Ik denk dat we kunnen doorgroeien tot de grootste. Geuzenpop, het grootste B-festival trekt 1.500 bezoekers. Die kant moeten wij ook op kunnen. Maar het is natuurlijk afwachten hoe het gaat. We moeten zo’n vijfhonderd bezoekers trekken om uit de kosten te komen. Dat moet zat kunnen, maar ja, stel dat het heel slecht weer is, dan blijven er toch mensen thuis. Tent of niet. En als we veel verlies lijden, dan is dit ook meteen de laatste Pedro Pico Pop.”

Pedro Pico Pop begint om 14.00 uur. De entree bedraagt 5 euro. Op het programma staan optredens van Sir Pheiffer and the Yo’Mamma Jokes (rockcovers), Soulside (punk), Monsters Incognito (dance/drum ’n bass), Striking Justice (punk/metal), Midnight Menace (punk), Kouwe Makkers (punk met Nederlandstalige teksten), Kudra Mata (metal), The Freaks (funkrock), Antillectual (punk) en Mala Vita (rock/ska/reggae/zigeunermuziek). Maurice: “Mala Vita heeft twee keer op Lowlands gestaan en een keer op het Bevrijdingsfestival in Zwolle. En nu bij ons. Kun je zien waarmee we ons meten, ha ha!” Mala Vita is rond twaalf uur afgelopen, nog net genoeg tijd dus om de laatste trein richting Zwolle te halen. De muziek op de afterparty wordt verzorgd door DJ’s De Kaasverzamelaars. Meer informatie op staging2.pedropicopop.nl.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.