overijssel tevreden met overname essent

Het energiebedrijf RWE wil het commerciële deel van het Essent overnemen. Het Duitse bedrijf heeft een bod van 9,3 miljard euro uitgebracht op haar Nederlandse branchegenoot. Wanneer de mededingingsautoriteiten en 80 procent van de aandeelhouders, waaronder de provincie Overijssel, de plannen goedkeuren zal RWE Essent definitief inlijven. Dit hebben de bedrijven maandag bekendgemaakt. RWE schaart zich door de overname onder de vier grootste energiebedrijven van Europa.

Het netwerkbedrijf en de afvalverwerkingsactiviteiten van Essent blijven na de overname in handen van de overheid. De algemene vergadering van aandeelhouders van Essent zal naar verwachting eind juni een definitief besluit nemen over de overname. Volgens Essent heeft de overname overigens geen nadelig effect op de werkgelegenheid. Bestuursvoorzitter Michiel Boersma voorziet tal van nieuwe mogelijkheden: “Op een markt die op dit moment aan sterke veranderingen onderhevig is, schept Essent met de aansluiting bij RWE een degelijke basis voor de toekomst”, laat Boersma weten.

Bestuurvoorzitter van RWE Jürgen Großmann is ook opgetogen: “Wij zijn vastberaden om het merk Essent te bevorderen en te versterken. Essent wordt de exploitatiemaatschappij van België en Nederland en blijft als onafhankelijke eenheid functioneren”, zegt Großmann. Hij voegt hieraan toe dat RWE en Essent samen een ‘uitstekende positie hebben om de leveringszekerheid in Noordwest-Europa te verbeteren en eraan bij te dragen duurzame en betaalbare energie in Nederland beschikbaar te maken’.

De provincie Overijssel is in een eerste reactie positief over de keuze voor RWE. “Het is belangrijk dat de burger verzekerd is van de levering van energie, maar ook dat de energietarieven niet te veel onder druk komen te staan. Met een internationaal opererende partner zijn daarvoor in ieder geval betere condities geschapen. Bovendien blijven de vitale bedrijfsonderdelen in Nederland en dat is goed voor de werkgelegenheid”, meldt de provincie.

Een eerdere fusiepoging tussen Essent en Nuon lukte in 2007 nog niet, waarna de concerns op zoek gingen naar buitenlandse partners. Essent heeft vier miljoen klanten in Nederland en nog eens één miljoen in Duitsland.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.