oud en nieuw gewonnen van vernielzucht

Commentaar – Oud en Nieuw lijkt goed verlopen te zijn in Salland. We hebben geen vernielingen voorbij zien komen. De voorzorg was goed. In Dalfsen was de jeugd gewaarschuwd. Ze liepen zo maar kans gefilmd of gefotografeerd te worden als ze rottigheid uithaalden. In Raalte was een groot feest betaalbaar gemaakt door de gemeente. En in alle kleinere kernen van Salland had de gemeenschap zelf van alles en nog wat op poten gezet om de jeugd te vermaken.

Dat het gelukt is al dat kattenkwaad (laten we een mild woord gebruiken) de kop in te drukken is knap. Dat het nodig is, is van alle tijden, maar gek is het wel. Wat te zeggen van de middelen die ingezet zijn? De wat kleinere kernen konden het af met kleinschaliger feestjes. Daar mogen ze zich gelukkig mee prijzen. In het verleden – in de tijd dat ‘slepen’ nogal populair was – was dat wel anders. Vreugdevuren op het dorpsplein van Heeten, obstakels rondom het voormalige gemeentehuis in Heino, er is daar aardig wat aan baldadigheid voorbij getrokken.

In Dalfsen en Ommen riep de gemeente op foto’s en filmpjes te maken van rotzooitrappers. Had je vijf jaar geleden moeten roepen zoiets, dan waren ze zelfs vanuit Hilversum naar Salland gekomen om verslag te doen, maar vooral om het te veroordelen. Nu wordt zo’n idee met applaus verwelkomt. Er zijn trouwens geen foto’s opgestuurd. Nee, die vandalen keken wel uit.

Raalte had het veel besproken en zwaar gesponsorde feest op Ramele. Inwoners van Raalte waren er blij mee. Vanuit de kerkdorpen kwam nogal wat commentaar. Waarom zij wel en wij geen subsidie? Het antwoord ligt voor de hand: Als het ergens goed gaat moet je het zo laten. Als het ergens verkeerd gaat, moet je optreden. In Mariënheem (van daar kwam het meest serieuze commentaar) wonen heeft voor- en nadelen. Eén van de voordelen is dat je er minder trammelant hebt. Eén van de nadelen is dat je er minder voorzieningen hebt. Zo zijn die dingen geregeld.

Nog een tip voor volgend jaar: Als je weet wie er ieder jaar weer amok veroorzaakt, stuur je die een week voor Oud en Nieuw even een briefje waarin je ze vertelt dat je ze op de korrel hebt en doe meteen ook maar de prijslijst voor vandalen erbij. Wat het kost als ze de zaak vernielen. Wedden dat het werkt?

logo

Een mening over dit onderwerp? We nodigen je uit te reageren.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.