kappen met mettingen sabile en horstel

Commentaar – Burgemeester en wethouders van Raalte zetten de raadsdiscussie over de jumelage met Mettingen scherp in. Het standpunt is er mee te kappen. En als je de argumenten op een rijtje zet, hebben ze groot gelijk.

De jumelage heeft geen meerwaarde. Sommige contacten zijn wel aardig, zelfs warm te noemen. Maar als gemeenschap heeft Raalte er niet zo veel aan. De jumelage wordt helemaal niet zo enthousiast beleefd. Er gaat ieder jaar nog wel een koor naar Duitsland voor een stukje te zingen, maar veel heeft het allemaal niet om het lijf. Vanuit Raalte zijn er maar weinig initiatieven.

Economisch heeft Raalte er ook al niet zo veel aan. Er is wederzijds geen aantoonbare bedrijvigheid door de jumelage ontstaan. Cultureel schiet het allemaal ook niet op. In een internationale wereld waarin we leven, hoeven we niet cultureel verbroederd te raken met Duitsers. Daar komen wel andere oorden op aarde voor in aanmerking.

Ooit bedoeld als binding van Europese omvang, zou je op dit moment beter kunnen kijken naar partners in Roemenië of Bulgarije. Als je verder dan Europa kijkt zijn er nog heel andere oorden waar we mee zouden kunnen verbroederen.

Blijft over de bemoeienis van de overheid. Waarom zou een overheid de inwoners van een gemeente binden aan een plaats? Raalte heeft twee clubjes die om het hardst strijden goed te doen voor Polen. Dat doen ze zonder jumelage. Op het Carmel College kennen leerlingen uitwisselingen met de halve wereld. De Spaanse docenten zijn nog maar net weer thuis van een bezoek aan Salland. Dus van uitwisselen – ook door het Salland Festival – komt het toch wel.

Gaan we een stapje verder. Met precies dezelfde argumenten moet de overheid zijn handen ook aftrekken van de Heinose jumelage met Sabile. Als de werkgroep Heino-Sabile dan zelf gewoon door wil gaan, moeten ze dat vooral doen.

Wie is de partnergemeente van Olst-Wijhe? We moesten het even opzoeken want we kwamen er niet op. Nou, dat komt omdat ze geen partner hebben, volgens de Vereniging voor Nederlandse Gemeenten tenminste. En Dalfsen? Die heeft een vrijage met Horstel. Ook Duitsland. Op deze site hebben we er nog nóóit iets over geschreven. We zouden zeggen: Stoppen ermee.

Maar dan toch ook nog een tip. Dat geld dat een gemeente nú in zo’n uitwisseling stopt, doe dat niet terug naar de algemene middelen. Want dan worden er maar weer lantaarnpalen van gekocht. Besteed het aan uitwisselingsprojecten. Laat de burger met ideeën komen en beloon ieder jaar het beste voorstel.

logo

Een mening over dit onderwerp? We nodigen je uit te reageren.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.