kanaal raalte lemelerveld vriest weer dicht

Waterschap Groot Salland gaat haar waterwegen bij nieuwe vorstperiodes zo behandelen dat ze sneller dichtvriezen. In de afgelopen periode was water dat ‘vroeger’ al snel beschikbaar was voor de snelle ijzers, zelfs aan het eind van de vorstperiode nog niet dichtgevroren. Dat kwam omdat het waterschap er voor koos het pijl te laten dalen zodat bepaalde waterplanten dood zouden vriezen. Maar ja, toen kon je er dus niet schaatsen.

In sloten en kanalen wonen veel zogeheten exoten, waterplanten die eigenlijk helemaal niet thuis horen in de waterwegen en die je daar van nature ook niet tegenkomt. Het zijn planten uit particuliere vijvers die daar te groot worden en dan door de eigenaren in kanaal of sloot gekieperd worden. Daar tieren ze welig en al na veertien dagen kan één enkel plantje wel een vierkante meter beslaan. Een paar maanden later kan een exoot zich tot een half voetbalveld vermenigvuldigd hebben.

Als je van die planten af wilt moet je ze eigenlijk helemaal uitroeien. Vergeet je daarbij één worteltje, dan begint het voortwoekeren gewoon weer opnieuw. Maar er is een trucje, want deze exoten kunnen absoluut niet tegen vorst. En daarom werden de sluizen kort voor de afgelopen vorstperiode zo ingesteld dat het water zo laag mogelijk kwam te staan in bijvoorbeeld het kanaaldeel tussen Raalte en Lemelerveld. Bij laag water vriest het water eerder dicht, en gaan de waterplanten dus sneller dood.

Maar als het water eerder dichtvriest, dan kun je er toch ook eerder op schaatsen? Dat is wel het geval, maar niet als het water té laag staat, zoals afgelopen periode in de watergangen van het Waterschap Groot Salland. Door de lage kanaalstand liep warm grondwater het kanaal in, en dat zorgde ervoor dat het ijs niet kon aan- en dichtgroeien. Of de exoten doodgevroren zijn, moet nog blijken. Het waterschap heeft in ieder geval aangegeven bij een volgende periode met vorst de voorkeur te geven aan een mooie ijsvlakte, boven het uitroeien van de exoten.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.