ingrid hutter brengt haar eerste boek uit

‘Het geheim van een nieuwe wereld’, is de titel van het eerste boek van Ingrid Hutter (53). Zij is werkzaam voor de internationale beweging ATD Vierde Wereld, waarvan de Nederlandse tak (onder andere) recreatieboerderij ’t Zwervel in Wijhe beheert. Ingrid woonde er in 1983 en van 2000 tot 2005. Ze springt er nog steeds regelmatig bij. Haar eerste boek beschrijft haar belevenissen als wijkondersteuner in New Orleans. Van 1987 tot 1995 heeft ze geleefd en gewerkt in deze stad in het zuiden van Amerika. Het boek handelt met name over de jaren 1990 tot 1993 toen ze in een zeer arme wijk werkzaam was.

New Orleans heeft voor veel mensen een bijna mythische status. Het is de flamboyante stad van de jazz, van de cultuur, van de blues, maar ook de duistere stad van de drugs, het geweld en ook nog steeds voodoo. Het leven in de armste wijken was er hard. “Natuurlijk zie je er verschrikkelijke dingen”, vertelt Ingrid. “Maar als je er oog voor hebt, kun je er ook mooie dingen zien. Ik heb er mensen leren kennen die, ondanks de erbarmelijke omstandigheden en schijnbaar uitzichtloze situaties van armoede, racisme en geweld waarin ze leefden, toch een onverwoestbare levenskracht bezaten. Een kracht die zich altijd weer naar het licht wist te worstelen.” Voorbeelden? “Het gaat om kleine dingen. Veel mensen zetten zich er in voor anderen en vingen bijvoorbeeld daklozen op. Het huis waar ik naast woonde, was gekraakt door een groep daklozen. En als je eens zag hoeveel moeite die mensen deden om één van hen te leren lezen en schrijven, dat was heel mooi!”

Aan de hand van dagboekverhalen over haar belevenissen in de wijk, persoonlijke brieven aan haar vriendin Karin waarin ze haar vragen, twijfels en inzichten deelt en overwegingen bij passages uit het evangelie, heeft ze ‘Het geheim van een nieuwe wereld’ samengesteld. Ingrid kijkt met gemengde gevoelens naar het New Orleans van nu. De stad werd in 2005 getroffen door de orkaan Katrina. De schade was enorm. Ingrid is in mei 2007 terug geweest. “Het zag er nog steeds niet rooskleurig uit”, vertelt ze. “Grote delen van de stad waren nog niet heropgebouwd. Veel mensen die ik kende, waren nog niet terug! De sociale woningbouw was nog niet eens vrij gegeven. Officieel omdat de boel allemaal nog geïnspecteerd moest worden, maar misschien ook omdat de autoriteiten de arme bewoners niet terug wilden.”

‘Het geheim van een nieuwe wereld’ is verkrijgbaar bij ’t Zwervel in Wijhe en kost 17,50 euro. Als je het boek thuis wilt laten bezorgen, kost het 19,70 euro. ’t Zwervel is te vinden aan de Raalterweg 19 in Wijhe, telefoon: 0570-521999. Ook kun je het boek bestellen bij ATD Vierde Wereld, telefoon: 070-3615787. Je kan Ingrid per mail bereiken op ingrid.hutter@atd-vierdewereld.nl. Ze is ook beschikbaar voor lezingen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.