grote belangstelling voor popkoor raalte

Drie weken nadat de inschrijving is begonnen, zijn er al meer dan zestig aanmeldingen binnen voor een nieuw op te richten koor. Initiatiefnemer Peter Smit uit Broekland durft het nu dan ook rustig hardop te zeggen: Raalte krijgt een eigen popkoor, dat gaat door. De inschrijving is inmiddels gesloten. Alleen voor mannen wordt nog een uitzondering gemaakt. Nieuwe dames belanden op een wachtlijst. Peter is plezierig verrast door de grote belangstelling. “Je weet van tevoren niet wat je kunt verwachten. Wie reageert, die reageert, denk je dan. Maar dit is ver boven verwachting!”

Het is snel gegaan met Peters plannetje. “Ik ben begin december op gesprek geweest bij een popkoor in de regio voor de functie van dirigent, een heel goed koor met een rijke geschiedenis. Toen ik daar na het gesprek wegreed, had ik zoiets van ‘hier heb ik niks aan toe te voegen’. Het stond er allemaal al. Ik houd ervan om dingen op te bouwen. En toen dacht ik, waarom dan geen popkoor voor Raalte?”

Hij werkte zijn plannetjes verder uit. En nu heeft Peter Smit dus al meer dan zestig gegadigden, waarvan het overgrote deel van het vrouwelijke geslacht is. “Ik wil graag wat meer mannen”, vertelt hij. “Dat is een wens die bij de meeste koren leeft. Overwegend zijn de leden toch dames.” Overigens worden de belangstellenden eerst onderworpen aan een stemtest. “Ik ga voor kwaliteit”, zegt hij. “Maar dat is niet het enige. Ik wil ook een koor dat zich durft te presenteren. Waarbij er wat gebeurt op het podium. Daarvoor moet je lef hebben. Aan meezingers heb ik niks. Als jij liever wat meer op de achtergrond blijft, is dit koor misschien niet datgene wat je zoekt. Daarom ga ik alle leden een stemtest afnemen en ook even met iedereen rond tafel. Je moet overigens niet denken dat je dan bij een soort van Idols-achtige auditie terecht komt. Ik ben geen Henk Jan Smits, ha ha!”

Peter Smit is momenteel dirigent van The Swinkling Stars. Eerder was hij een jaar lang dirigent van Viva Voce en daarvoor jarenlang dirigent van het jongerenkoor uit Broekland. “Het leek me al enige tijd leuk om een keer iets te doen met een koor en popmuziek”, stelt Peter. En het muzikale materiaal? Van Anouk tot Bløf en van Racoon tot Sting. “Het moeten gewoon leuke en frisse nummers zijn. Bovendien moet er wel een goed koorarrangement van bestaan.”

Hij heeft daarbij momenteel de wind in de zeilen. Door het uiterst succesvolle EO-programma ‘Korenslag’ is de belangstelling voor koren enorm gegroeid. “Ik heb me ook best door dat programma laten inspireren”, vertelt Peter enthousiast. “Dit seizoen deed het koor Leeuwenhart mee. Dat was een enorm goed koor met een enorm swingende presentatie en heel veel expressie. Geweldig! Bij wat ik voor ogen heb voor het popkoor past een niet al te groot ledental. Daarvan heb ik ook voorbeelden gezien bij Korenslag. Daarbij kun je je als koorlid toch wat beter verbergen, terwijl ik een koor wil dat als geheel op de voorgrond treedt.” Hij ziet het niet als doel, maar als het mogelijk zou zijn, hoopt hij met het nieuwe koor over enkele jaren ook mee te doen aan het programma. “Als dat over drie jaar kan, dan betekent dat toch dat we dan een aardig niveau bereikt hebben.”

Inmiddels is zangcoach Annemiek Harreman ingeschakeld. Zij zal het koor ondersteunen op het gebied van zang en presentatie. Maar Smit weet zich inmiddels ook gesteund door een klein orkest, bestaande uit een drummer, een gitarist en een bassist. Een toetsenist is nog welkom. De eerste repetitie is gepland op maandag 16 maart in een lokaal van De Schutse in Raalte. Popkoor Raalte streeft ernaar om één keer per jaar een concert te geven in een theater. Met daarnaast door het jaar heen een aantal ‘kleinere’ optredens. Tevens wil Peter met zijn koor een korendag organiseren in Raalte.

Mannen in de leeftijd van 18 tot ongeveer 50 jaar kunnen zich nog gewoon aanmelden. Dat kan per e-mail op info@popkoorraalte.nl of telefonisch op 0570-532365. Meer informatie is te vinden op de website staging2.popkoorraalte.nl.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.