essent verkopen is energie verkwanselen

Commentaar – Essent wordt verkocht aan RWE. Waarom? Niet omdat wíj er beter van worden. Alleen maar omdat anderen er rijker van worden. Zoals je het op een verjaardag wel eens hoort: Die witte boorden leren het nooit af. Na de kredietcrisis hebben ze een andere portemonnee gevonden om uit te graaien.

Schaalvergroting in de energiewereld. Hadden we niet net gehoord dat schaalvergroting niet zo’n goed idee was? Ziggo werkt slechter dan At Home, werkt slechter dan wie hadden we daarvoor ook al weer? Grote scholengemeenschappen doen het slechter dan kleine scholen (of als grote scholen die zich gedragen als vele kleintjes). De beste zorgcentra zijn klein…

Maar ja, kleine bedrijven hebben kleine directeuren. Er is maar één ding dat een directeur wil en dat is een grote directeur worden. Want dan verdien je meer. En daarom wordt onze energie nu verkwanseld. Overijssel was al eens boos op de baas van Essent omdat die als een dief zijn portemonnee vulde met bakken vol geld dat hij ‘salaris’ noemde. De nieuwe baas krijgt nog meer geld. Vermoedelijk gaat het zelfs om meerdere bazen. Want dat doen ze. Maken ze het bedrijf groter, verdienen ze meer, maar moeten er ook meer aan het stuur staan.

Kleiner is niet alleen beter, je bent er ook meer zelf baas over. Grote ziektekostenverzekeraars bepalen wat de lokale apotheker veel beter kan. De Stentor was vroeger een lokale krant maar moest Wegenergroot worden. Zelfs op gebied van eten zijn we niet meer de baas over wat we op ons bord krijgen. De Keuringsdienst van Waarde liet ons zien met welk vergif mandarijntjes in blik van die witte nerfjes ontdaan werden. De Europese Unie besloot van de week dat in de landbouw de ergste giffen verboden worden, waaruit je kunt concluderen dat ze dus nog steeds gebruikt werden en dat er nu nieuwe ‘de ergste giffen’ zijn.

En nu dus onze energie. Laat dat bedrijf gerust zo groot worden als het zelf wil, kopen wij intussen allemaal een windmolentje en wat zonnecellen voor in de achtertuin, zodat we weer lekker eigen baas over de energierekening zijn.

logo

Een mening over dit onderwerp? We nodigen je uit te reageren.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.