ergste griepepidemie lijkt inmiddels voorbij

Goed nieuws voor snotterigen, hoestenden en koortsigen met griepachtige verschijnselen: De griepepidemie die het land al een aantal weken in de ban houdt, lijkt op zijn retour. Of het nu met het zonnige weer te maken heeft, de onlangs opgelopen temperatuur of het feit dat griep zich in noordoostelijke richting verder door Europa verplaatst, De Grote Griepmeting ziet het eerste begin van een afname.

Uit de gegevens van 35.000 vrijwillige griepmeters blijkt dat de griep in Portugal inmiddels tot onder het epidemisch niveau gedaald is en dat ook het aantal nieuwe griepgevallen in Nederland en Vlaanderen vorige week is afgenomen. “De afgelopen dagen gaat de daling nog verder, dus weer stijgen lijkt erg onwaarschijnlijk”, interpreteert epidemioloog Sander van Noort de meest recente cijfers van De Grote Griepmeting.

“In verhouding met de voorgaande jaren lijkt de epidemie voor Nederland dus ongeveer net zo groot te zijn als in de winters van 2003/2004 en 2004/2005, maar een stuk heftiger dan in de afgelopen twee jaren”, merkt Van Noort hierbij nog op. Het is nog niet helemaal zeker of de griep definitief uit ons land trekt. In de loop van het seizoen zou zich nog een kleine opleving kunnen voordoen, zoals ook in Portugal te zien was. Maar het ergste lijkt toch wel achter de rug!

Ook deze regio ontkwam de afgelopen periode niet aan de griep. In Overijssel waren er op een gegeven moment zelfs 136 mensen per honderdduizend inwoners geveld door de griep, ruim hoger dan het landelijk gemiddelde (104). Op een interactief kaartje van De Grote Griepmeting zien we dat de griep inderdaad grotendeels is gaan liggen, maar dat heel Nederland nog wel verkouden is. Met name het midden van Nederland is nog snotterig.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.