denk aan je buren bij stoken in houtkachel

Het is natuurlijk erg gezellig om in deze koude dagen hout te branden in de open haard of houtkachel, maar heb je er ook wel eens aan gedacht dat dit overlast kan veroorzaken bij de buren? Bij de gemeente Olst-Wijhe komen steeds meer klachten binnen. Longpatiënten of mensen met astma ondervinden veel hinder van het stookgedrag van hun buren. “Door op goede wijze te stoken en de schoorsteen elk jaar te controleren en te vegen kan veel van deze overlast worden voorkomen”, aldus de gemeente Olst-Wijhe.

“Het heeft de voorkeur om te stoken met houtbriketten. Daarna is droog hakhout een goede keuze. Uit den boze is het gebruik van sloop-, geïmpregneerd-, geverfd hout, multiplex, kunststof, huishoudelijk afval en oud papier voor het branden in de open haard. Stook liever niet als het mistig is of bij gebrek aan wind. Rook- en verbrandingsgassen verspreiden dan onvoldoende, waardoor verbrandingsgassen ophopen, omdat de schoorsteen slecht trekt bij dit weer.”

Verder wordt benadrukt dat het van groot belang is wanneer elk jaar de schoorsteen grondig wordt geveegd. Rookgassen kunnen dan sneller wegtrekken, het is beter voor de gezondheid en de kans op een schoorsteenbrand wordt daarmee verkleind. Verder draagt het bij aan het milieu, omdat bij volledige verbranding geen koolmonoxide vrijkomt.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.