de melkprijzen staan opnieuw onder druk

De boerderijmelkprijzen staan onder druk. Vorige week werd bekend dat FrieslandCampina de melkgarantieprijs voor de maand januari heeft vastgesteld op 28,75 euro (voor honderd kilo melk). December 2008 was de melkgarantieprijs nog 30,25 euro, een daling dus van 1,50 euro. Vorig jaar januari stond datzelfde tarief nog op 41,74 euro. De daling heeft inmiddels zijn weerslag op de markt. Boeren worden voorzichtiger met investeren en datzelfde geldt voor de banken en geldschieters die de investeringen moeten voorschieten.

De meningen over de zwaarte van de gevolgen voor bouw- en installatiebedrijven die zich op de agrarische wereld richten, zijn verdeeld. Gerrit Tuten van LTO Salland relativeert vooralsnog. “Van AB Oost, één van de grootste spelers uit de agrarische bouw, hoor ik niet al te dramatische berichten. Ze hebben nog werk zat. Natuurlijk volgt men daar de huidige ontwikkelingen op de voet, maar het lijkt op dit moment allemaal nog wel mee te vallen. Of dat in de toekomst ook zo blijft, tja, ik kan niet in een glazen bol kijken. Ik weet het niet. We verwachten dat de melkprijs nog wel een tijdje slecht blijft.” Tuten tekent ook aan dat de daling van de melkprijzen ook al voorzien was. “En voor januari valt de daling me zelfs iets mee. De prijzen die fabrikant DOC voor boerderijmelk betaalt, zijn nog sterker gedaald.”

Martin Tibben van Aannemingsbedrijf Tibben uit Mariënheem (met name actief in de stallenbouw) maakt zich ook niet zo veel zorgen. “We hebben het net zo druk als de afgelopen jaren. Eerlijk is eerlijk, er zijn in de afgelopen weken drie opdrachten ingetrokken, maar daardoor kunnen we nu wat eerder beginnen aan enkele andere opdrachten. Die dingen die nu wereldwijd gebeuren, die zijn zo groots, daar hebben wij als aannemingsbedrijf natuurlijk geen invloed op, maar je moet er wel rekening mee houden. Ik doe veel meer aan acquisitie en ik plan de orderportefeuille ook wat voller, zodat we genoeg orders hebben om op terug te vallen, mocht er eens een opdracht uitvallen. En daarnaast kijk ik ook beter uit als we nieuw personeel aan willen nemen. Daarmee ga je op alle fronten voorzichtiger om.”

Een anonieme boer uit de regio Salland zegt zich echter enorm zorgen te maken. “Ik vind dat de LTO veel te laconiek reageert. En dan komt zo meteen ook nog de zomermelk. Dan ontvang je als boer zo’n 4 cent minder voor een liter en zit je op een melkprijs van 25 cent. Als dit zo door gaat, raken ontzettend veel boeren in de problemen. Veel boeren die de laatste jaren flink geïnvesteerd hebben, hebben die investeringen berekend aan de hand van een melkprijs van 30 cent. Dat is een realistische prijs. Ik ken ook voorbeelden van boeren die daarbij een melkprijs van 35 cent hebben gehanteerd. Daar heb ik geen medelijden mee, maar al die jonge boeren die in de afgelopen jaren stallen hebben gebouwd om hun familiebedrijf bij de tijd te houden, dat is een heel ander verhaal.” Hij tekent daarbij ook aan dat vorig jaar bekend is gemaakt dat de melkquota per 2015 worden vrijgegeven. “Alle boeren die hebben geïnvesteerd in hun quotum, zijn dat geld grotendeels kwijt, want sinds dat bekend is geworden, zijn quotaprijzen natuurlijk enorm gezakt!”

Jan Willem Soepenberg, bedrijfsleider bij Constructiebedrijf Kruiper in Raalte (dat ook veel aan stallenbouw doet) relativeert echter ook. “Die melkprijs trekt wel weer bij, denk ik. De prijzen zijn het afgelopen jaar ook enorm gestegen. Wij merken er weinig van. Ja af en toe wordt een opdracht uitgesteld, maar dat gebeurde eerder ook wel. Ach het is hetzelfde als in de bouwwereld. De ene aannemer klaagt steen en been en de ander pocht. We praten elkaar gek. Maar het trekt vast wel weer aan!”

Sita van Keimpema, woordvoerder/voorzitter van de DDB, een belangenvereniging die een groot deel van de Nederlandse melkveesector vertegenwoordigt, denkt dat de huidige lage stand van de melkprijs alles te maken heeft met de economische crisis. “We produceren veel te veel melk voor de export. De export naar buiten de EU is door de crisis weggevallen en die melkplas hangt nu boven de markt. Dat drukt de prijzen. Die melkplas wordt opgeslagen als boter, kaas en melkpoeder en zal er dus ook voor zorgen dat de markt hier nog lange tijd mee te maken heeft. De lage Dollarstand is bovendien ook een reden dat de export terug loopt. Het vertrouwen bij de banken is minder waardoor ze niet meer garant willen staan bij exporthandel.”

“Wat we moeten doen? We zijn al vier maanden heel intensief aan het lobbyen om de quota niet te verruimen. Er gebeurt echter niks. De overheid moet de quota naar beneden toe bijstellen. Dat houdt in dat er misschien koeien verkocht moeten worden, maar dat moet dan maar. Ik verwacht dat dat bij kleine hoeveelheden blijft. Met name jonge boeren die hun familiebedrijf willen voortzetten en daarvoor hebben moeten investeren, raken nu in de problemen. Zij hebben in het begin met hoge aflossingen te maken. Weet je, iedereen spiegelt de boeren voor dat de toekomst er wereldwijd goed uitziet en dat het wel goed komt, maar is dat wel zo? In elk geval niet zolang de fabrikanten hun eventuele extra of onverwachte kosten altijd maar verhalen op de melkprijs die ze aan de boeren betalen.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.