Home / archiefcentraal / bos waarschuwt provincies over essent

bos waarschuwt provincies over essent

Provincies, zoals Overijssel, die de opbrengsten van de verkoop van Essent-aandelen over de balk smijten, hoeven later niet met opgehouden hand terug te komen bij het Rijk. Die waarschuwing geeft minister Bos van Financiën de provincies die betrokken zijn bij de verkoop van energiebedrijf Essent aan het Duitse RWE. “Als ze het geld verbrassen, creëren ze een tekort dat wij niet zullen aanvullen”, schrijft Bos donderdag.

Bos gaat ervan uit dat het huishoudboekje van de provincies na de voorgenomen verkoop van Essent aan branchegenoot RWE niet zal veranderen, want in plaats van dividend krijgen ze straks rente als ze de opbrengst van de aandelenverkoop op de bank zetten. “Maar wat mij dus intrigeert is dat sommige provincies al hele investeringsplannen klaar hebben voor wat ze met de opbrengsten gaan doen. Ik hoop dat ze hun sommen goed gemaakt hebben. Nu hebben ze een jaarlijkse dividendstroom, straks jaarlijkse rente. Maar als ze het aandelengeld nu massaal gaan uitgeven, verslechteren ze hun financiële positie ten opzichte van wat wij als uitgangspositie hebben genomen.”

Bos is aan het bekijken of de provincies niet te veel of te weinig geld van het Rijk krijgen. Als provincies door de verkoop van Essent er slechter voor komen te staan omdat ze onverantwoord met de Essent-verkoop om zijn gegaan, dan zal de minister dit dus niet meenemen in zijn berekeningen. “Provincies die hun aandelen willen verkopen omdat ze denken dan meer geld te kunnen uitgeven dan nu, rekenen zich onterecht rijk en snijden zichzelf in de vingers”, besluit de PvdA’er.

Ondertussen verzet de SP zich nadrukkelijk tegen de verkoop van de Essent-aandelen. “Vier provinciebestuurders en enkele tientallen wethouders uit Brabant, Limburg, Overijssel en Groningen denken het beter te weten en gaan voor het grote geld op de korte termijn, in plaats van het economisch belang, de consumentenbescherming en investeringen in duurzame energie op de langere termijn”, zegt Willy Lourenssen, woordvoerder energie SP Provinciale Staten Overijssel. “Het geld wordt waarschijnlijk uitgegeven aan extra infrastructuur, uit angst voor een greep in de provinciekas door de minister van Financiën.”

Is verkoop onvermijdelijk zoals de regionale bestuurders en de best betaalde energiedirecteur Michiel Boersma beweren? “Natuurlijk niet”, zegt Lourenssen stellig. “De vier energiebedrijven Essent, NUON, Eneco en Delta moeten elkaar niet langer beconcurreren, maar juist gaan samenwerken. Bijvoorbeeld bij de inkoop van brandstoffen. In april zullen de verschillende provinciale staten en gemeenteraden een finaal besluit nemen over de verkoop van hun bezit. Hopelijk volgen deze democratisch gekozen parlementen niet hun bestuurders en kiezen zij voor het belang van hun burgers.”

Willy Lourenssen is zaterdag gast in het radioprogramma Raalte deze Week om te praten over de verkoop van Essent en de wijze waarop de provincie Overijssel hier mee omgaat. Raalte deze Week wordt van 10.00 tot 11.00 uur uitgezonden op RTV Raalte.

Lees ook

Friends of Ribs & Blues wil fans en festival verbinden

RAALTE – Een speciale vriendenclub voor de liefhebbers, sympathisanten en fans van Ribs & Blues …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.