betaald parkeren voor fiets op station

De NS ontwikkelt plannen om van de fietsenstallingen bij stations betaald parkeren te maken. Over een jaar of vijf tot tien is dat de norm, zegt Herman Gelissen van NS Fiets in de Volkskrant. Volgens hem moet je naar zo’n drastische maatregel toe, omdat het aantal treinreizigers nog altijd flink toeneemt, net als het aantal mensen dat met de fiets naar een station komt.

Volgens de redenatie van de NS zou zo’n maatregel ook de oplossing zijn voor de voortdurend volle fietsenstallingen bij de stations in Salland. Met name in Raalte wordt al weer een hele tijd gesproken over uitbreiding van de stalling, die al maar overvol is. De NS gaat er in het algemeen van uit dat het aantal fietsen op een station met een kwart zal dalen bij betaald parkeren. Niet omdat minder mensen met de fiets naar het station komen, maar omdat ze de fiets na een treinreis weer mee naar huis nemen. “De gratis stalling wordt nu maar al te vaak als een fietsenschuurtje gebruikt”, aldus de NS.

De Nederlandse Fietsersbond is uiteraard tegen de invoering van betaald parkeren voor fietsen, schrijven ze in hun ledenblad ‘De Vogelvrije Fietser’. Die is bang dat als mensen toch moeten betalen, dat ze dan voor betaald parkeren voor hun auto kiezen en dus van huis uit de auto naar hun werk pakken. Maar de NS denkt dat dat wel meevalt. Het gaat ook niet om al te grote bedragen. Dertig cent bijvoorbeeld per dag. Niet als je zo maar een keer je fiets een dag bij het station zet, maar als je een regelmatige gebruiker bent. Gelissen zoekt bewust naar een milde invoering, omdat de NS ook toegeeft het stijgend aantal reizigers te danken aan de man of vrouw die met de fiets naar het station komt.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.