aanhoudende vorst met zonnig schaatsweer

Het Koninklijk Nederlands Meteorologisch Instituut zegt de laatste dagen precies wat we eigenlijk allemaal willen horen. Hoewel het nog véél te vroeg is om te denken over een nieuwe editie van de Elfstedentocht, blijven de weersomstandigheden wel ideaal om er met de schaats op uit te trekken. Ook komend weekeinde biedt fraai schaatsweer met flink wat zon en vorst. Volgende week loopt de temperatuur langzaam op maar ‘s nachts vriest het nog op veel plaatsen.

De belangrijkste vraag voor de schaatsers blijft natuurlijk hoe lang deze vorstperiode het nog echt volhoudt en tot wanneer de ijzers kunnen worden ondergebonden. Volgens de meteorologen van het KNMI wordt het na het weekeinde geleidelijk wat minder koud, maar vooral in het zuiden en oosten blijft het ‘s nachts vriezen. Op de langere termijn tot twee weken vooruit zijn de prognoses nog heel onzeker. Een deel van de uitkomsten wijst op zachter weer, een ander deel houdt het op vorst. Een Elfstedentocht lijkt er niet in te zitten.

Door de vrieskou neemt de ijsdikte in grote delen van het land nog steeds toe. De grootste ijsdiktes worden gemeten in het zuiden en oosten waar de temperaturen steeds het laagst zijn. In het efstedengebied in Friesland ligt het ijs er veel slechter bij. Het waterschap aldaar heeft haar sluizen open gezet om overtollig water af te kunnen voeren. “We zijn een waterschap en geen ijsschap”, is daar het motto. Het ijs in Friesland is dan ook veel minder dik dan in andere delen van het land.

Waterschap Groot Salland waarschuwt de schaatsers hier om uit de buurt te blijven van gemalen, stuwen en uitstroom van de rioolwaterzuiveringsinstallaties. Doordat het water onder het ijs gewoon blijft stromen, kan de ijsvloer erg onstabiel zijn met als gevolg dat het ijs onbetrouwbaar is. Rioolwaterzuiveringen lozen relatief warm water waardoor op deze plaatsen de ijslaag aanzienlijk dunner is dan elders. Hoewel deze ijspret begrijpelijk is, zijn er binnen het werkgebied van het Waterschap Groot Salland dus nog plekken waar schaatsen niet vertrouwd is.

Het waterschap heeft zoveel mogelijk gemalen uitgezet. Maar de rioolwaterzuiveringsinstallaties werken uiteraard gewoon door. WGS benadrukt dat het geen enkele garantie kan geven voor de kwaliteit van het ijs. Burgers of verenigingen die ijsevenementen willen organiseren, kunnen hiervoor wel contact opnemen met het waterschap, zodat samen gekeken kan worden naar eventueel in de buurt liggende stuwen, gemalen of rioolwaterzuiveringen. Ook voor overige vragen kan altijd contact worden opgenomen met het waterschap.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.