voorrang voor lijnbussen bij verkeerslichten

Lijnbussen in West Overijssel krijgen op provinciale rijkswegen voorrang bij verkeerslichten. Alle verkeerslichten worden komend half jaar voorzien van een speciaal kastje, een zogenaamde ‘korte-afstand-radio’. Chauffeurs van lijnbussen kunnen daarmee zelf de verkeerslichten versneld op groen zetten. Op die manier kunnen lijnbussen zich tijdens drukte toch aan het reisschema houden. Ook hulpdiensten kunnen het systeem gebruiken.

De aanpassing aan de verkeerslichten wordt betaald door de provincie Overijssel, kost ruim zes ton en moet binnen een jaar gerealiseerd zijn. “We hebben flink geïnvesteerd in het openbaar vervoer in Overijssel, met name in Zwolle en Deventer”, vertelt gedeputeerde Klaassen tegenover RTV Oost. “Daar zijn we onder andere naar lijndiensten van een kwartier gegaan, maar door de toenemende drukte op de weg is het niet altijd mogelijk om die rondjes binnen een kwartier te rijden. Dus moeten we nu iets aanpassen.”

“Er zijn verschillende mogelijkheden om die onbetrouwbare dienstregelingen tegen te gaan”, zo benadrukt Klaassen. Hij doelt daarbij op specifieke busbanen, zoals deze in veel grote steden al bestaan, maar ook op technische aanpassingen aan voertuigen en verkeerslichten. Indien een buschauffeur op een speciale knop drukt, krijgt hij met voorrang groen boven het andere verkeer. “Het komt natuurlijk wel voor dat je dan zelf soms wat langer voor rood moet wachten”, besluit Klaassen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.