strenge regels voor afsteken van vuurwerk

Nu de kerstdagen achter de rug zijn is het al direct weer vooruit kijken naar Oud en Nieuw. Onlosmakelijk daarmee verbonden lijkt het afsteken van vuurwerk te zijn. Hier en daar hoor je de enthousiastelingen nu al knallen, maar dat is illegaal. Er zijn namelijk strenge en strakke regels voor het afsteken en verkopen van vuurwerk. Verkocht mag er alleen worden op 29, 30 en 31 december aan iedereen ouder dan 16 jaar. Tot en met 1 januari 02.00 uur mag je vuurwerk in je bezit hebben. Daarna mag je het dus ook niet meer afsteken.

Met het afsteken van vuurwerk moet je sowieso vrij snel zijn, want de legale vuurwerkperiode gaat pas op 31 december om 10.00 uur open. Het afsteken van vuurwerk buiten deze tijden kan leiden tot een bekeuring of tot een verwijzing naar bureau Halt voor een alternatieve straf voor jongeren. Jaarlijks gebeuren er altijd de nodige ongelukken bij het afsteken, let daarom goed op de voorschriften in de gebruiksaanwijzing die bij je vuurwerk hoort te zitten en maak bij het afsteken van vuurwerk gebruik van een afsteeklont.

De politie treedt met hoge boetes streng op tegen illegaal vuurwerk, omdat juist dit vuurwerk leidt tot gevaarlijke situaties in woonwijken. Bij opslag van illegaal vuurwerk (lawinepijlen, vlinders en nitraten) in een woonwijk zijn de gevolgen niet te overzien op het moment dat er een vonkje bij komt. Mocht je informatie hebben over illegaal vuurwerk dan kun je dit doorgeven aan de politie, desnoods anoniem op 0800-7000 via Meld Misdaad Anoniem.

Na Oud en Nieuw is het erg belangrijk dat vuurwerkrommel na het afsteken zoveel mogelijk opgeruimd wordt. Het voorkomt dat vuurwerkafval in brand wordt gestoken en de brandweer onnodig moet uitrukken. Daarnaast wordt het milieu gespaard én voorkomt het ongelukken bij kinderen die zoeken naar niet afgegaan vuurwerk.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.