starlight zet heel nederland in het kerstlicht

“Het echte werk hebben we in de afgelopen maanden al gehad, het is nu zaak dat alle lampjes ook blijven branden. Onderhoud vormt een groot onderdeel van ons werk.” Aan het woord is Willy Marsman, directeur van Starlight. Met dat Heinose bedrijf voorziet hij zo’n driehonderd ‘locaties’ (van bedrijfshal tot winkelstraat) van sfeerverlichting. Starlight laat in deze donkere dagen in heel Nederland zo’n vier tot vijf miljoen lampjes branden.

Normaal gesproken werken zo’n veertien mensen voor Starlight en Marsmans andere bedrijven Multilight en Technoprint. In de drukke maanden in aanloop naar Kerstmis zijn dat er zo’n dertig. Een ruime verdubbeling. “In de maanden oktober en november, dan moet het gebeuren. In december moet je alles onder controle hebben. In totaal hebben we in die maanden continu zo’n zeven teams – van twee tot drie man – op de weg. De rest is binnen bezig met de werkvoorbereiding. Een bekende misvatting is trouwens dat we de sfeerverlichting voor bomen telkens weer opnieuw ophangen. Dat is dus niet het geval. Meestal hangt de verlichting het hele jaar door in de boom, maar dat zien de meeste mensen niet eens. Voor Kerst hoeven we de boel meestal alleen maar aan te sluiten.”

Maar ondanks de goede planning, is het nog steeds zeer druk bij Starlight. “In deze weken krijgen we nog veel last-minute klussen binnen. Mensen die nu nog een boom verlicht willen hebben. We kunnen prima anticiperen op spoedklussen. Maar het handigste is het natuurlijk wel als we de orders wat eerder binnen krijgen! Ik haal altijd weer opgelucht adem als het Tweede Kerstdag is geweest.” Deze maand is Starlight verder vooral bezig met het ‘brandend’ houden van het sfeerlicht. “Er gaat wel eens wat stuk. Door weersomstandigheden, zoals die storm die we laatst gehad hebben, maar ook door vernielingen en ongevallen, zoals vrachtwagens die ertegenaan rijden. De verlichting is en blijft schadegevoelig.”

De klanten van Starlight zijn grotendeels winkeliersverenigingen en gemeentes. “Onze monteurs komen overal”, stelt Marsman. “Het is heel publiekelijk werk en volgens de voorbijgangers doe je het nooit goed. Of je bent te vroeg, of je bent te laat. Het werk is überhaupt onderhevig aan stemmingen en meningen. Wat de één prachtig vindt, vindt de ander spuuglelijk. Smaken verschillen nou eenmaal!” Kan Marsman met al die kerstdrukte zelf nog wel in kerstsfeer komen? “Oh ja hoor. Bij mij thuis hangt de kerstverlichting ook al weer in de boom buiten! Die zit er gewoon het hele jaar in en ik heb het net weer aangesloten. Nee, verlichting word ik echt niet zat!”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.