sallandse ijsmeesters klaar voor vorstinval

Een witte Kerst zit er niet in, maar wel een klassieke vorstinval. Vanaf Tweede Kerstdag vriest het ‘s nachts licht tot matig en ook overdag komt de temperatuur op veel plaatsen niet boven nul. Ideale omstandigheden om het ijs snel te laten groeien. De ijsverenigingen in Salland zijn er in ieder geval klaar voor. Op de meeste locaties ligt het water inmiddels te wachten op vorst, zodat er ook in deze buurt eindelijk weer op écht natuurijs kan worden geschaatst.

Door de straffe oostenwind wordt het de komende dagen ook voor het gevoel koud, maar het is wel zonnig. Het zijn pas de laatste paar dagen van het jaar die mogelijk als eerste ijsdagen van deze winter door het leven zullen gaan. Een officiële ijsdag is een dag waarop het het hele etmaal blijft vriezen. De teller van de ijsdagen staat dit jaar nog op nul, maar waarschijnlijk eindigt het jaar 2008 daar niet op. Normaal levert een jaar het oosten twaalf ijsdagen op.

De laatste dagen van het jaar kan het ijs langzaam aangroeien. Vorming en groei van natuurijs is afhankelijk van temperatuur, wind, bewolking en vochtigheid. Bewolking tempert ‘s nachts de afkoeling, maar beschermt het ijs overdag tegen zon. Is de lucht echter droog dan is ook de verdamping groot, waardoor veel warmte aan het water wordt onttrokken. Onder die omstandigheden zal het ijs ook bij een luchttemperatuur van iets boven het vriespunt aangroeien. Een best wel ingewikkeld natuurlijk proces dus, maar haal de ijzers maar vast uit het vet.

Als het weer de komende dagen meezit, dan kunnen we na het weekend de schaatsen onder binden. Bijvoorbeeld in Heeten. Op het moment hebben de meeuwen nog bezit van IJsbaan de Pas, maar zij zullen spoedig verdwijnen. “Misschien voor de laatste keer in het 25-jarige bestaan op deze baan, vanwege bouwactiviteiten op de huidige locatie”, aldus Willy Tepperik, secretaris van IJsbaan de Pas Heeten. “De openingstijden zullen afhankelijk zijn van de situatie. Vooral de zon en de verwachte middagtemperatuur zullen daarbij van invloed zijn.”

Salland Centraal roept bij deze IJsbaan de Pas in Heeten, net als alle ijsbanen in de regio, op om direct melding te maken wanneer er dus geschaatst kan worden. Dat kan eenvoudig door een korte reactie te zetten onder dit bericht.

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.