sallands cross circuit zondag weer van start

Het Sallands Cross Circuit (SCC) gaat komende zondag van start met de allereerste Joop van den Enk Loop. Wethouder Yayeri Blijdenstein verricht het officiële startsein en eventjes later worden de eerste afstanden afgeschoten.

Het Sallands Cross Circuit bestaat al enkele jaren, maar heeft vorig jaar de zaken echt groots aangepakt met de start van een eigen competitie. In het SCC zijn momenteel negen crosslopen in Salland verenigd. Het gaat om crosslopen in Raalte, Luttenberg, Nieuw Heeten, Lierderholthuis, Heino, Heeten, Broekland, Mariënheem en Lemelerveld. De organisaties werken samen op het gebied van materialen, sponsoring en promotie. Als je aan vijf van de negen crosslopen deelneemt, kom je in aanmerking voor een eindnotering in de competitie. Ook ontvang je dan na afloop een herinneringsshirt. Wil je vaker meedoen? Geen probleem. De beste vijf afstanden tellen voor je persoonlijke puntentotaal.

Het SCC is een initiatief van Bertus de Haan uit Heeten. “Ik heb jarenlang zelf hardgelopen en was voorzitter van de organisatie van de Midwintercross in Heeten”, vertelt hij. “Ik zocht al een tijdje naar manieren om de verschillende crosslopen beter met elkaar te verbinden. Sommigen zaten in hetzelfde weekend en waren eigenlijk concurrenten van elkaar. En dat terwijl je allemaal hetzelfde doel hebt: Het hardlopen een boost geven. Bovendien wilde ik een competitie realiseren. Onder de lopers bestond daar ook vraag naar.”

Bertus had echter te weinig middelen en kader om de zaken echt groots aan te kunnen pakken. Dat veranderde vorig jaar toen André Duteweert namens AV Salland contact met hem zocht. “We vinden een competitie heel erg belangrijk”, stelt André. “We hopen dat de verbinding met het SCC op termijn een positieve invloed heeft op ons ledenbestand. En we hoopten dat het uiteindelijk zou resulteren in een crossloop van onszelf. AV Salland had er immers nog geen één.” De koppen werden samengevoegd. Bertus, André en Harold van den Enk namen samen de organisatie van het SCC op zich. En daarna ging het snel. De crosslopen werden aan elkaar verbonden met een competitie, staging2.sallandscrosscircuit.nl werd in het leven geroepen en gezamenlijk werden sponsoren benaderd. In totaal hadden de deelnemende crosslopen het vorige seizoen drieduizend starts, zo’n vijfhonderd meer dan het jaar ervoor.

Dit jaar is het aantal deelnemende crosslopen uitgebreid. De droom van AV Salland is verwezenlijkt. In samenwerking met ondernemer/hardloper Joop van den Enk wordt komende zondag namelijk de allereerste Joop van den Enk Loop gehouden. De start is op het Hofterrein. Maar als het aan Bertus en André ligt, is die nieuwe crossloop nog maar het begin: “Als je de crosslopen zou aankruisen op een kaartje, zou je heel Salland dekken. Maar er zijn ook nog verschillende kernen en dorpen die nog geen eigen crossloop hebben. Nou, wie weet wat daar in de toekomst mogelijk is. Maar groei is niet het allerbelangrijkste. Zoals het nu gaat, is het overzichtelijk en beheersbaar. We doen het goed. Maar het kan altijd beter. We doen het stap voor stap!”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.