rechterschot blij met bijval voor visvijvers

Van zijn hobby zijn werk maken, dat is wat Roland Rechterschot (36) uit Nieuw Heeten wil. Bij zijn ouderlijk huis, de Zwaluwhoeve aan de Speelmansweg in Heeten, wil hij beginnen met de exploitatie van drie grote forelvisvijvers. In totaal zal ruim driekwart bunder worden uitgegraven, als hij zijn plannen erdoor krijgt.

“De gemeente staat er achter, het waterschap staat er achter, maar ik heb nog niks”, zegt hij. Het wachten is nu op toestemming van de provincie en dan moeten de plannen nog aan allerlei milieuregels en -wetten getoetst worden. “Ik hoop dat we in 2009 met de aanleg kunnen beginnen en in 2010 open kunnen gaan”, stelt Roland. Indien het plan definitief doorgaat, wordt het de eerste forelvisserij van Salland. De dichtstbijzijnde vijver ligt in Hellendoorn.

De Zwaluwhoeve is een kleine boerderijcamping tussen Heeten, Schoonheten, Haarle en Mariënheem. Rolands ouders Dieks en Mariet hebben hun agrarische activiteiten in de loop der jaren afgebouwd en beheren al enkele jaren hun eigen camping met vijftien plekken. In de loop der tijd is het de bedoeling dat Roland die camping overneemt. Als hij zijn plannen met forelvisvijvers kan realiseren, zal de camping worden uitgebreid naar 25 plekken. “De vijvers vormen natuurlijk een prachtige aanvulling op de camping”, stelt Dieks.

Roland is een fanatieke visser. Hij kreeg de hengelsport met de paplepel ingegeven van zijn vader, die al ruim veertig jaar lid is van de Deventer Hengelsport Vereniging. Roland is inmiddels ook alweer 25 jaar lid. “Ik had de plannen al jaren, maar eigenlijk is het balletje tijdens een visvakantie in Denemarken aan het rollen gekomen”, vertelt Roland. “Daar zag ik ook forelvisvijvers waar je niet meteen per dagdeel hoefde te betalen, maar waar het ook per twee uur kon. En dat hebben we nog niet echt in Nederland.”

“Op die manier kun je zelf invullen wanneer je begint en ben je niet afhankelijk van het tijdstip waarop de vissen in de vijver worden uitgezet. Het is de bedoeling dat je bij mij zo meteen ook gewoon ’s avonds na je werk even een hengeltje kunt uitgooien. Gewoon voor een paar uurtjes. Zie het als flexibel vissen.” De markt is groot genoeg, denkt Roland: “De vissport is erg populair. De Deventer Hengelsport Vereniging heeft alleen al 1.800 leden. De Hengelsportvereniging Raalte heeft er achthonderd.”

De exploitatie van de vijvers is in eerste instantie een seizoensbaan, maar Roland hoopt er op termijn fulltime van te kunnen leven. Hij wil een kleine ruimte bij de vijvers bouwen, waar zijn bezoekers hun vangst kunnen schoonmaken voor thuisconsumptie. De drie visvijvers zullen allemaal ongeveer 2.600 vierkante meter groot worden en circa 1,75 meter diep. Op sommige plekken wordt de diepte 3 meter zodat de vis bij extreme warmte in koeler water kan zwemmen. De vijvers worden in principe op natuurlijke wijze op peil gehouden en bij lage waterstanden met grondwater aangevuld.

De ‘inhoud’ zal waarschijnlijk per vijver verschillen. Zoals de plannen er nu voor staan, worden in één vijver alleen forellen uitgezet, in de andere zalmforellen en in de laatste diverse vissen, waaronder ook wat gemakkelijker te bevissen soorten voor de campinggasten. De realisatie van de plannen gaat vele tienduizenden euro’s kosten. Het tarief voor twee uurtjes vissen is begroot op 8 euro. Rolands ouders zijn ook positief over de plannen. Mariet: “We moesten er even over nadenken, maar we vinden het een goed idee. Een andere zoon van ons is bijvoorbeeld hier bezig met het kweken van vijverplanten. Dit is echte plattelandsvernieuwing en dat is wat men wil!”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.