plaatsing gevelsteen bij de ganzebrink olst

Gedeputeerde Piet Jansen van de provincie Overijssel en bestuursvoorzitter Bernard Assink van IJssellandschap plaatsen donderdag 11 december om 11.30 uur gezamenlijk een gevelsteen in de historische schuur bij De Ganzebrink in Olst. Deze historische schuur wordt momenteel nieuw opgebouwd op de oorspronkelijke plaats.

IJssellandschap heeft als opdrachtgever gekozen voor een bouwwijze waarbij zoveel mogelijk historisch wordt herbouwd. De gebinten zijn gemaakt van streekeigen hout en met pen-gat verbindingen aan elkaar verbonden. Twee gevels worden opgemetseld met de oorspronkelijke baksteen. Deze bakstenen zijn door cliënten van de gebruiker van de schuur, Stichting Ygdrasil, schoongebikt.

Al geruime tijd bestond bij Stichting Ygdrasil, huurder van erve De Ganzebrink nabij landgoed De Haere, behoefte aan uitbreiding van de bedrijfsruimte. Op De Ganzebrink wordt zorg verleend aan mensen met een verstandelijke en/of lichamelijke handicap. De behoefte aan een groepsruimte bleek goed te combineren met de herbouw van een historische schuur, waardoor het erf en de omgeving landschappelijk versterkt worden. In de zomer van 2008 heeft de aanbesteding van de herbouw plaatsgevonden. In oktober 2008 is begonnen met de werkzaamheden, die in april 2009 zullen zijn afgerond, waarna de schuur in gebruik kan worden genomen.

De herbouw is mogelijk gemaakt dankzij een subsidie van de provincie Overijssel. Zij streeft hiermee naar een verbetering van de leefbaarheid op het platteland en een verhoging van de landschappelijke kwaliteit in het gebied. Ook vormt de schuur een extra economische drager voor het platteland van Salland en voor landgoed De Haere.

IJssellandschap en haar rechtsvoorganger ‘de Verenigde Gestichten’ beheert en ontwikkelt sinds 1267 land, landgoederen, boerderijen en huizen rondom Deventer. Door de eeuwen heen zijn we met zorg en respect omgegaan met het land, de natuur, de mensen die er wonen en de mensen die er willen recreëren.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.