Home / archiefcentraal / pierik draagt hamer over aan hoeneveld

pierik draagt hamer over aan hoeneveld

Anke Hoeneveld wordt met ingang van 2009 de nieuwe voorzitter van de Wmo Raad Raalte. Ze is de opvolgster van Cor Pierik (72), die het mooi vindt geweest en wil gaan genieten van zijn vrije tijd. De Wet maatschappelijke ondersteuning is van kracht sinds 1 januari 2007. In het jaar daarvoor werd de eerste aanzet gegeven voor de Wmo Raad, een orgaan dat een adviserende rol heeft richting de gemeente.

Cor (glimlachend): “Wij willen de belangen behartigen voor mensen die op wat voor manier dan ook met de Wmo te maken hebben. Wij zijn de beste stuurlui die aan wal staan.” Maar, zo benadrukt Cor ook meteen, de leden van de Wmo Raad Raalte zijn erg praktijkgericht. “De Wmo Raad bestaat uit twaalf leden. Velen daarvan komen uit de zorg. Er zit enorm veel praktische ervaring bij ons. Daarom kunnen we ook met waardevolle adviezen komen.” De Wmo Raad is voor de gemiddelde inwoner van Raalte een abstract orgaan. Want wat doet een ‘theoretisch kader van praktijkgerichte mensen’ nou echt?

Cor noemt een voorbeeld. “Laatst zijn we met Wmo-raden van enkele andere gemeentes drie avonden rondom tafel geweest om de specificaties voor hulpmiddelen vast te stellen. Denk bijvoorbeeld aan rolstoelen of trapliften. De grootte van de wielen van rolstoelen heeft veel consequenties voor het gebruik. Of een gehandicaptenwagentje. Wil je drie of vier wielen? Vier wielen is echt niet altijd per definitie de beste optie. Of neem een traplift. We hebben contact gehad met enkele gebruikers en die konden een paar waardevolle tips geven. Zo hebben we een goed specificatiepakket samen kunnen stellen.”

De Wmo Raad bestaat uit zes clusters. Het gaat om de clusters mantelzorg; ouderen; mensen met beperkingen; GGZ (psychische aandoeningen); leefbaarheid en vrijwilligers. Momenteel wordt de invulling van een zevende cluster, het cluster jeugd, nader onder de loep genomen. Pierik werd jaren geleden als oud-wethouder van de gemeente Raalte benaderd om zitting te nemen in één van de voorlopers van de Wmo Raad. “Ik ken het jargon, ik ken veel mensen uit die sfeer.” Anke raakte vanuit Plaatselijk Belang Broekland bij de Wmo Raad betrokken. “Ik zat binnen het PB in het cluster ‘leefbaarheid’. En ook dat valt onder de Wmo. Daarop ben ik gevraagd om te lid te worden van de raad.”

Anke trad in februari 2008 tot de raad toe. Ze heeft ook nog steeds zitting in het PB. “Met het plaatselijk belang ben je vaak met concrete zaken bezig. Dit is inderdaad allemaal wat abstracter. Ik moest daaraan wennen, maar ik heb dat ook als heel aangenaam ervaren. De hele Wmo Raad bestaat uit betrokken mensen. We weten wat er leeft. Kijk, wat betreft het cluster ‘leefbaarheid’ hebben we regelmatig contact met alle PB’s uit de gemeente om te kijken hoe de zaken ervoor staan.”

Cor vertrouwt erop dat zijn voorzittershamer bij Anke in goede handen terecht komt. “Anke is een prima opvolger. Ik heb mijn werk gedaan, de boel staat grotendeels op de rails. Het is wel een constant groeiproces. Kijk, de hele Wmo is vanuit Den Haag opgelegd. De ambtenaren van de gemeente hadden nergens om gevraagd. Voor hen was het ook even omschakelen. Maar iedereen is van goede wil en het is redelijk soepel gelopen! Dat is mede te danken aan Folkert Hilarides van Landstede Welzijn, die ons met raad en daad terzijde heeft gestaan.”

Lees ook

Herman en Bertha Schiphorst-Brouwer 60 jaar getrouwd

RAALTE – Herman en Bertha Schiphorst-Brouwer uit Raalte vierden op zondag 17 oktober hun 60-jarig …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.